Hitramat AS -Ansnes

Krabber som lever godt, smaker godt.

På Hitra ligger landets største fangstområde for taskekrabbe. Her er naturen vill, vakker og raus. Det gir krabbene ekstra god kvalitet, i tillegg til miljøfortrinnet som ligger i frisk luft og rent sjøvann.

Utgangpunktet for dagens HitraMat er det gamle handelsstedet Ansnes der det helt siden 1700-tallet ble drevet handel med fisk og sjømat. Herfra dro jekter med saltfisk, tørrfisk og klippfisk, og kom tilbake med varer som kystens folk ikke var selvberget med.
Hit kom også Sivert Fjeldvær i 1905, mannen som skulle legge grobunn for Hitramat. HitraMat drives den dag i dag av Fjeldvær-familien.

Sivert, en av Anton Fjeldværs sønner, gikk i land og startet selskapet «Hitramat» i ei av bryggene på Ansnes. Her ble fiskemat laget for hånd. Fiskekakene ble stekt i stekepanner og fraktet ut til forbrukerne via kjøpmenn i hele distriktet. «Hitramat på alle fat» ble slagordet. Produksjonen ble etterhvert mer automatisert og strømlinjeformet, men kvaliteten var fremdeles av godt, gammelt Hitramat-merke. I 1988 ble bedriftens populære «Hitraball» kåret til Sør-Trøndelags nasjonalrett. Ennå var krabben bare en bigeskjeft, og krabbesesongen var kort; fra 10. september og et par måneder utover høsten.

Etter at Sivert døde, kom dagens Anton Fjeldvær inn som leder. Siden tidlig på 90-tallet har den fine taskekrabben fra Trøndelags-kysten (også kalt Hitra-krabben) blitt hovedproduktet i bedriften, og det er krabben som er den viktigste bærebjelken for fabrikken i framtida. I 2002 flyttet bedriften inn i nye tidsriktige lokaler på Hitra Fiskerihavn, i det som er Europas mest moderne fabrikk for taskekrabbe.

Hitrakrabber er aller best på høsten etter at krabben har brukt sommeren på å spise seg stor, og har blitt kjøttfull og rik på smak. 

Hitrakrabber får du kjøpt i utvalgte MENY-butikker. 

Andre artikler