Snadder og Snaskum - Rissa

En klasse for seg. I Trøndelag.

Gründer, entusiast og snadderkonge Magne Hoem, driver det som i dag er Norges eldste blåskjelleverandør. De økologiske blåskjellene dyrkes og pakkes lokalt i Rissa i Sør-Trøndelag. Størrelse, utseende, matinnhold og den gode smaken har bidratt til at blåskjellene er kåret til Norges aller beste!  

I 1975 var Trondheimsgutten Magne Hoem på kanotur i Trøndelag sammen med venner. Turfølget fant blåskjell, og la dem i gryta. Magne likte smaken. Året etter flyttet Magne til Rissa for å gå på skole, og der fikk han øynene opp for forekomstene av blåskjell i Rissastrømmen. Dette var starten på et aldri så lite eventyr i norsk sjømathistorie. 


I 1980 etablerte Magne Snadder og Snaskum. Da blåskjell ikke var vanlig kost på den tiden mente mange at han var sprø som begikk seg ut på dette, men Magne var kreativ og dyktig og drev under åpen himmel med enkle hjelpemidler.


I dag leverer Snadder og Snaskum, som eneste norske produsent, både bunn- og hengekultur, med hver sine unike egenskaper.  Blåskjellene er sunne og økologiske, og de produseres på en bærekraftig måte. Det er strenge krav til kvalitet. Prinsippet for blåskjelldyrking er å arrangere vokseplasser der det er optimale forhold med hensyn til strøm og næring. Blåskjellene lever av å filtrere mikroskopiske alger og småplanter fra sjøvannet som strømmer forbi.

Andre artikler