Den sorte havre - Våler

Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Den Sorte Havre fra familien Anstensrud har høyere fettinnhold og proteininnhold enn vanlig hvit havre. Samt er den mer motstandsdyktig mot sykdommer og gir renere produkter enn vanlig havre.

Havre har blitt dyrket i Norge i alle fall tilbake til vikingtiden, men den hvite havren vi i dag forbinder med havre ble importert til Norge først mot slutten av 1800-tallet. Før det dyrket man Svarthavre, en kornsort veldig godt tilpasset vårt klima og som har ca 50% mer umettet fett og 15% mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre.

Familien Anstensrud på Tveter gård i Våler i Østfold har tatt frem igjen dyrkingen av svarthavre og lager høykvalitets-havregryn basert på dette urkornet. Dette gir havregrynet – Den Sorte Havre - med en unik smak som også er anerkjent av med «Spesialitet Norge»- merkingen, delt ut av en uavhengig kokkejury.

 

«Vi er havreentusiaster, som ser at havre er verdens sunneste kornslag og som på mange måter definerer en tusenårig mattradisjon med god grøt i Norge.


Vi ser at forbruket av havregryn og havre generelt skyter veldig i været drevet av et ønske om å spise sunnere. Vi ønsker med Den Sorte Havre å lage havregryn og andre havreprodukter som baserer seg på det ypperste vi har av råstoffer i Norge.

Vi er stolte av å kunne si at vi lager verdens sunneste havregryn. Vi ønsker å gi folk  nye opplevelser med havre og sette nye standarder for hva vi kan greie å lage med lokale råstoffer i verdensklasse.» Sier Johan Anstensrud på Tveter gård i Våler i Østfold.


Den Sorte Havre dyrkes på Tveter gård og de nærliggende gårdene, på marker hvor det har vært dyrket havre i århundrer. 

Andre artikler