Kjartan's honning - Trøgstad

En følelse av sommer året rundt. Fra Østfold.

Kjartan Dahl driver sitt bihold med hjertet. Her gjøres alt arbeid for hånd, uten hansker, for å unngå å skade biene. Harmoni og tillit mellom røkter og bier gir rolige kuber og bedre produktivitet. Det lærte han av bestefar, og grunnlegger, Håkon. En røkter med rolige bier har enda en fordel; han kan ofte jobbe uten å dekke seg til med biedrakt og slør. Derfor er Kjartan, som hans bestefar var det, nøye med å se til kubene slik at biene har det optimalt hele tiden. 

Håkon Dahl begynte med bier på Solhøy Bigård på Trøgstad i 1938. Da barnebarnet Kjartan ble 10 år, fikk han være med. I 1975 fikk Kjartan sin første egne bikube, og helt frem til bestefaren døde i 2006, 99 år gammel, drev de to bi-røkting side om side. Målet har hele tiden vært å lage et 100% naturlig produkt, helt uten tilsetningsstoffer.

Den beste honningen lages av bier som får starte sesongen med gode og harmoniske forhold i kuben. Derfor går Kjartan hver vår gjennom alle bikubene og bytter ut brukte bunnbrett med nye og rene. Dette liker biene, som nå kan gå i gang med å lete etter blomsterstøv.

Hver fjerde dag sjekker Kjartan alle bikubene for å se at alt er i orden. Et velholdt bisamfunn kan samle opp til 40 kg blomsterstøv på én sesong. Blomsterstøvet benytter de til forsaft til nye bier og til dronninggelé til nye dronninger. 

Andre artikler