Odelia

Et norsk matoljeeventyr i Østfold

I 2001 startet en gruppe bønder fra Østfold Norsk Matraps AB. Målet var å utvikle nye bruksområder for rapsen, som tidligere for det meste ble brukt til fôrproduksjon her til lands. Resultatet ble Odelia – en 100% lokalprodusert serie  med rapsoljer til matlaging.

Odelia er et norsk oljeeventyr som handler om raps fra solgule landskap på Østlandet der det er flest lange soldager, og best vekstvilkår for rapsdyrking. Sammen med Matforsk og ernæringsfysiologer har bøndene og agronomiforskningen funnet frem til frøsorter og produksjonsmetoder som sikrer et rent og trygt rapsoljeprodukt, garantert fritt for genmodifisert råmateriale. Østfold-bøndenes filosofi er å levere en ernæringsmessig sunn og trygg rapsolje av ypperste kvalitet ved selv å bidra i hele produksjonskjeden, fra åker til ferdig produkt. 

Historien om rapsoljen

I nesten 50 år, fra april til september, pyntet rapsen norske jorder og åkrer med sin knallsterke gulfarge. Fordi rapsen var smekkfull av gode fettsyrer og protein, ble den brukt som kraftfôrtilsetning for husdyr etter innhøstingen. Men i Sverige, Italia og Frankrike, og ikke minst Canada hadde man allerede fått øynene opp for rapsoljens verdifulle egenskaper som ernæringsrik matolje, og i 1997 tok norske bønder fatt på det som skulle bli et norsk oljeeventyr, Odelia, norsk kaldpresset rapsolje.

Det må gå fem år mellom hver gang rapsen dyrkes på samme sted. Årsaken er at det lett oppstår råte i jordsmonnet, og det kan ødelegge planten.

Etter at rapsen har vokst seg stor og moden, skurtreskes de svarte frøene i planten. De kaldpresses deretter til en unik væske. Det er ikke hvilken som helst olje som kommer ut av frøene, men den aller beste som finnes når det gjelder fettinnhold. Olje med lavt innhold av mettede fettsyrer anbefales av stadig flere leger.

Prosjektet

Norsk Matraps BA er et andelslag eiet av dyrkerne selv. Andelseierne er hovedsakelig bønder fra Østfold. Også aktører i andre deler av verdikjeden har andeler i selskapet. Mysen Kornsilo og Mølle har ansvaret for inntak, kvalitetskontroll, rensing, tørking og lagring av råvaren. Askim Frukt- og Bærpresseri har ansvaret for foredling av råvaren frem til emballert ferdigvare. Prosjektet har benyttet Matforsk til analyse og utvikling av ferdige produkter basert på norsk matraps. En stor referansegruppe har vært involvert med deltakere fra handelen, ernæringsfysiologer, mateksperter og andre

Hva kjennetegner norsk kaldpresset rapsolje

  • Norsk matrapsolje er det eneste matoljeproduktet som baserer seg på norske råvarer, produsert i Norge. Det sikrer at rapsoljen er fersk, frisk og av god kvalitet, garantert fritt for genmodifisering. Andre matoljer i det norske markedet er importert direkte på flasker eller bulk for tapping i Norge.
  • Norsk kaldpresset rapsolje inneholder den langkjedede fettsyren alfa Linolensyre, ALA (C Omega 3). Det er holdepunkter for at denne fettsyren bidrar til styrket immunforsvar og forebygging av hjerte- og karsykdommer (kilde: Ernæringsfysiolog Ingrid Ellingsen, Ullevål Sykehus)
  • Norsk kaldpresset rapsolje har den unike fettsyresammensetningen på 1:2 mellom Omega 3 og Omega 6. I følge verdens fettforskere er dette ideelt (kilde Gjermund Vogt ved Matforsk)
  • Norsk kaldpresset rapsolje er en sunn og hjertevennlig planteolje med allsidige bruksområder. Rapsoljen kan også inntas i flytende form, som for eksempel 1-2 skjeer hver morgen.
  • Norsk kaldpresset rapsolje har lavest innhold av mettede fettsyrer og høyest innhold av flerumettet og enumettet fett. Det gjør norsk kaldpresset rapsolje til et sunt og hjertevennlig valg.

Olje til steking

Odelia Stekeolje tåler temperaturer opp mot 180 grader uten at næringsinnholdet forringes. Til sammenligning tåler en extra virgin olivenolje bare 70 grader.

Oppbevaring

Lys, luft og varme er oljens verste fiender. Odelia norsk kaldpresset rapsolje leveres på frostet flaske som demper lysbrytningen. Når flasken åpnes kommer det luft til innholdet. Derfor bør all olje oppbevares i kjøleskapet etter at forseglingen er brutt. Det vil sikre at kvaliteten ikke forringes. God appetitt! 

Odelia Rapsolje får du i alle Meny-butikker i hele landet


Andre artikler