Bjertnæs & Hoel - Nøtterøy

Kortreiste gourmetpoteter fra Vestfold.

I flere generasjoner har det blitt dyrket grønnsaker langs Vestfoldkysten, i et klima med godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold – et godt utgangspunkt for å dyrke grønnsaker. 

Se video av livet på Bjertnæs & Hoel gård over.

Bjertnæs & Hoel er et fellesskap av mennesker som er levende opptatt av jordbruk, mat og mennesker. Fellesskapet representerer to familier som har drevet landbruk i flere generasjoner, og i 2008 fusjonerte de to familievirksomhetene.

Et viktig mål for virksomheten er å skape en meningsfull og lærerik arbeidsplass, og i 25 år har Bjertnæs & Hoel blant annet samarbeidet med internasjonale landbruksuniversiteter, og studenter fra Kina, Russland, Egypt, Spania, Holland, England og Polen har hatt arbeidspraksis på gården.

Der lærer de mye om moderne landbruk, om vestlig demokrati og tillitssamfunnet i Norge, og bidrar selv med nye spørsmål og friskt engasjement. Mangfold av nasjonaliteter og kulturer bidrar til et utviklende arbeidsmiljø.

- Det er meningsfylt å dyrke mat og skape noe sammen. Sammen med dyktige mennesker fra flere nasjoner dyrker vi mat og en kultur preget av respekt, raushet og samarbeid, sier Åsmund Bjertnæs.

- Vi mener det er viktigere enn noen gang å ha et nært forhold til jorda og maten vi spiser. Langs Vestfoldkysten dyrker vi grønnsaker og poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget, legger han til.

Ekstra gode dyrkingsforhold

De to gartnerfamiliene har tradisjonelt konsentrert seg om isbergsalat, hjertesalat og grønnsaker, men har de siste årene også satset intenst på utvikling av nye poteter. Hjertet av virksomheten er på Smidsrød Gård på Nøtterøy, hvor potetene har maksimale oppvekstvilkår.

Området har spesielt mye sol, og faktisk er Færder utenfor Nøtterøy et av stedene med flest soltimer i Norge.

- Mye sol gir sterke planter, god smak og kvalitet. Poteten er en stengelknoll som trives i varmen, og vi venter med å sette morpotetene til jordtemperaturen er høy nok – gjerne 8-10 varmegrader. Etter 8-10 uker kan vi høste, noe som foregår maskinelt med hjelp av manuell sortering. Potetene fraktes deretter inn for tørking og lagring, før de sorteres, vaskes og pakkes før de er klare for salg, sier Åsmund.

Et godt samarbeid med naturen

Noe av det gartnerne og arbeiderne hos Bjertnæs & Hoel liker så godt med planteproduksjon, er samarbeidet med naturen. Jord, sol og vann er naturens elementer som plantene er avhengig av for å vokse. Som gartnere kan de påvirke dette samspillet i produksjonen til det beste for jord, planter, natur og måltid.

Fra naturens side har de godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold. Det gjør at de kan benytte agronomi og teknikk som gir gode avlinger, kvalitet og en bærekraftig produksjon.

- Som de første frilandsgartnere i Norge er vi sertifisert etter valitetsstandarden Global GAP (Good Agricultural Practice). På den måten sikrer vi gode arbeidsforhold, miljø og råvarer av høy kvalitet. Vi ønsker å lage en trivelig og meningsfull arbeidsplass for alle ansatte. Involvering, ansvar og kontinuerlig opplæring er viktig, forteller Åsmund.

 

 

Andre artikler