Bjertnæs & Hoel - Nøtterøy

Kortreiste gourmetpoteter fra Vestfold.

Bjertnæs & Hoel har dyrket grønnsaker langs vestfoldkysten i flere generasjoner. Godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold er et godt utgangspunkt for å dyrke grønnsaker. Vi er et felleskap av mennesker som er opptatt av jord og mat.

Bjertnæs & Hoel mener det er viktigere enn noen gang å ha et nært forhold til jorda og maten vi spiser. Langs Vestfoldkysten dyrker vi grønnsaker og poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget.


Naturen

Samarbeidet med naturen er noe av det vi liker så godt med planteproduksjon. Jord, sol og vann er naturens elementer som plantene er avhengig av for å vokse. Som gartnere kan vi påvirke dette samspillet i produksjonen til det beste for jord, planter, natur og måltid.

Felleskap

Vi er et fellesskap som er levende opptatt av jordbruk, mat og verden vi lever i. Bjertnæs & Hoel er en familie-bedrift med ansatte fra Vietnam, Polen, Tsjekkia, Romania Russland og Norge. Mangfold av nasjonaliteter og kulturer bidrar til et utviklende arbeidsmiljø. Et viktig mål for virksomheten er å skape en meningsfull og lærerik arbeids-plass. Kontinuerlig arbeider vi med å skape en kultur preget av respekt, raushet og samarbeid.


Kunnskap

Fra naturens side har vi godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold. Det gjør at vi kan benytte agronomi og teknikk som gir gode avlinger, kvalitet og en bærekraftig produksjon. Som de første frilandsgartnere i Norge er Bjertnæs & Hoel sertifisert etter valitetsstandarden Global GAP (Good Agricultural Practice).

På den måten sikrer vi gode arbeidsforhold, miljø og råvarer av høy kvalitet.


Poteter

Poteten er en stengelknoll som trives i varmen. Vi venter med å sette morpotetene til jord-temperaturen er høy nok. Gjerne 8 – 10 grader. Potetplantene vokser raskt og krever mye vann. Særlig i perioden når plantene setter nye potetknoller. Gjennom vekst-sesongen håndterer vi ugras og følger opp med gjødsling og vanning. Åtte til ti uker etter mor-potetene er satt kan vi høste. Høstingen foregår maskinelt med hjelp av manuell sortering. Potetene fraktes inn for tørking og lagring. Potetene sorteres, vaskes og pakkes før de er klare til salg i butikk.


Ekstra gode dyrkingsforhold

Mens de to gartnerfamiliene tradisjon-elt har konsentrert seg om isbergsalat, hjertesalat og grønnsaker, har de de siste årene også satset intenst på utvikling av nye poteter. Hjertet av virksomheten er på Smidsrød Gård på Nøtterøy. Her prøvedyrker de nå 25 potetsorter for å finne ut hvilke smaker, kvaliteter og størrelser kokker og ferskvaresjefer ønsker seg. Mens en potet kan passe best til fisk, kan en annen passe best til kjøtt. Dette er nye og spennende tanker.

– Potetene har maksimale oppvekstvilkår i Vestfold med meget godt jordsmonn og klima. Området har også spesielt mye sol – Færder utenfor Nøtterøy er ett av stedene med flest soltimer i Norge. Mye sol gir sterke planter, god smak og kvalitet. Når det gjelder Perlepotetene egner de seg glimrende til ovnsbaking til eksklusive måltider. Potetene har gult, tynt skall og er lette og innbydende å spise. Morene-potetene har et større bruksområde og kan brukes både til koking og steking, forteller ferskvaresjefen i MENY Borreveien.

Bygger internasjonalt fellesskap

Det er viktig med godt jordsmonn og mye sol, men det hjelper ikke hvis man ikke har dyktige medarbeidere og et godt arbeidsmiljø. Som de første frilandsgartnerne i Norge er Bjertnæs & Hoel sertifisert etter kvalitetsstandarden Global GAP (Good Agricultural Practice). Åsmund Bjertnæs forteller:

– I 25 år har Bjertnæs & Hoel samarbeidet med internasjonale landbruksuniversiteter. Studenter fra Kina, Russland, Egypt, Spania, Holland, England og Polen har hatt arbeidspraksis på gården. De lærer mye om moderne landbruk, om vestlig demokrati og vårt tillitssamfunn i Norge,  og de bidrar med nye spørsmål og friskt engasjement.

Vi ønsker å lage en trivelig og meningsfull arbeidsplass for alle ansatte. Involvering, ansvar og kontinuerlig opplæring er viktig. Samtidig må vi kunne stole på hverandre og samarbeide godt. Hver måned samles ansatte til en gårdsrestaurant. Matlagingen går på rundgang mellom nasjonaliteter. Det er fint å spise gode måltider sammen. Gårds-restaurantene avsluttes med et internt kurs eller en fotballkamp. Sport er jo en enestående aktivitet for å blir bedre kjent på tvers av kulturer, sier han. 


Andre artikler