Gårdsand - Re kommune

Samarbeid for kvalitetens skyld, i Vestfold.

Man behøver ikke å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. Det er endene fra Gårdsand et godt bevis på. På midten av 1990-tallet gikk fem bønder fra Vestfold sammen om å bruke sin kunnskap om fjærkre til å starte med andeoppdrett. Målet var ikke snauere enn å bli kongerikets foretrukne leverandør av spesialiteter. 

Lovise Søyland eide og drev Lerstad Gård i Re kommune i Vestfold. Her drev hun blant annet med gåseproduksjon. Hun slaktet og ribbet selv for deretter å levere på Grand Hotell i Oslo. I tillegg tørket hun bær på laken i kjelleren og solgte på torget dagen etter. Etter noen år bygde hun framhus på gården, og det går fremdeles historier på bygda om den uvanlige arbeidsomme og selvdrevne damen.

Hennes sønn Aadne Søyland likte å tenke nytt og stort.  Han ble den første i Prior systemet som rendyrket produksjon av stor kylling, og i tillegg var han en periode den største gåseprodusenten i Norge. På Lerstang gård har det vært produksjon av and siden 1990, og datteren Marthine produserer den dag i dag and og kylling på gården. I 2005 stiftet de salgs- og markedsføringsselskapet Gårdsand, hvor Aadne i dag er daglig leder.

Gårdsand er spesialister på fjærfe, og de visste at de endene som skulle utgjøre starten på en ny generasjon and, måtte være av den beste kvaliteten. Endene blir slaktet etter kun 49 dager, ikke 80 som er vanlig i Frankrike.  Dette resulterer i mindre fett og høyere mørningsgrad. Produksjonen foregår nå i moderne driftsbygninger med fokus på dyrenes velferd, hygiene og godt håndverk.  

Produsent av Jacobs Utvalgte Lerstang kylling

Gårdsand er også produsenten bak Lerstang kyllingen som kun selges hos MENY, under merket Jacobs Utvalgte. Jacobs Utvalgte Lerstang kylling er resultatet av samarbeidet mellom Frankrikes eldste og viktigste produsent av Label Rouge kylling, SASSO (Sélection Avicole de la Sarthe et du Sud Ouest), Gårdsand og våre kokker fra MENY-Lauget. Et samarbeid som er tuftet på en felles visjon om å tilby Norge en helt ny kvalitetskylling, som både lever godt og smaker godt.


I Vestfold vokser kyllingen opp i fjøs med vinduer og naturlig dagslys. Det naturlige dagslyset gir kyllingen en naturlig døgnrytme og gjør at de lever et så sunt og naturlig liv som mulig. Det er få dyr per kvadratmeter og nok av plass å boltre seg på. De har halmballer, vagler og kråsstein. Her får den vokse i sitt naturlige tempo og med fôr fra den nærliggende Børjamølla. Det gir kylling som er like saftig og som smaker like godt som den beste franske kyllingen. De slaktes og skjæres for hånd og er helt fri for narasin og antibiotika.  

Produkter fra Gårdsand produktene får du i alle MENY-butikker. 

Andre artikler