Gårdsand - Re kommune

Samarbeid for kvalitetens skyld, i Vestfold.

Man behøver ikke å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. Det er endene fra Gårdsand et godt bevis på. På midten av 1990-tallet gikk fem bønder fra Vestfold sammen om å bruke sin kunnskap om fjørkre til å starte med andeoppdrett. Målet var ikke snauere enn å bli kongerikets foretrukne leverandør av spesialiteter. 

Lovise Søyland eide og drev Lerstad Gård i Re kommune i Vestfold. Her drev hun blant annet med gåseproduksjon. Hun slaktet og ribbet selv for deretter å levere på Grand Hotell i Oslo. I tillegg tørket hun bær på laken i kjelleren og solgte på torget dagen etter. Etter noen år bygde hun framhus på gården, og det går fremdeles historier på bygda om den uvanlige arbeidsomme og selvdrevne damen.

Hennes sønn Aadne Søyland likte å tenke nytt og stort.  Han ble den første i Prior systemet som rendyrket produksjon av stor kylling, og i tillegg var han en periode den største gåseprodusenten i Norge. På Lerstang gård har det vært produksjon av and siden 1990, og datteren Marthine produserer den dag i dag and og kylling på gården. I 2005 stiftet de salgs- og markedsføringsselskapet Gårdsand og i 2010 utvidet selskapet produktsortimentet med Lovise kylling. Aadne er i dag daglig leder i Gårdsand.

Gårdsand er spesialister på fjærfe, og de visste at de endene som skulle utgjøre starten på en ny generasjon and, måtte være av den beste kvaliteten. Endene blir slaktet etter kun 49 dager, ikke 80 som er vanlig i Frankrike.  Dette resulterer i mindre fett og høyere mørningsgrad. Produksjonen foregår nå i moderne driftsbygninger med fokus på dyrenes velferd, hygiene og godt håndverk.  

Lovise kylling er av typen Ross Rowan, som vokser seg sakte opp mot 2 kg på 54 dager. Kyllingene får god tumleplass og fri tilgang på vann og naturlig fór laget av lokale råvarer. Her får naturen gå sin naturlige gang. 

Produkter fra Gårdsand produktene får du i utvalgte MENY-butikker. 

Andre artikler

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.