Grøstad Gris - Undrumsdal

Heldiggrisene på Grøstad

Et godt liv fra fødsel til slakt er grunnideologien bak Grøstadgris. Dyrevelferd er i fokus, og troen på at kjøttet fra en gris som er i fri bevegelse blir mye bedre.

Historien

Da Hans Runar og Gry Beate Knapstad kom til Grøstad Gård startet de opp med tradisjonell griseproduksjon på gården, inne i binger i fjøset. For 20 år siden var det stort sett slik man produserte gris, noe annet var utenkelig for de fleste. Etter en stund med drift på tradisjonelt vis, ble det helt klart for folket på Grøstad at dette ikke var måten de ville produsere på. Hva gjorde man da? 

Gry Beate forteller: ”Låveveggen i nord ble åpnet opp, og grisene ble sluppet ut i det fri - ut mot flotte beiteområder som gikk helt ned til skogen og elven. Dette ble starten på en lang vei, med både oppturer og nedturer, men alt i alt et eventyr.”

En ting var det å ha gris på gården, og levere det til Gilde for slakt. En annen ting var det å ta hånd om grisen hele veien fra fødsel til slakt, og slakt til pølse.

Griseflaks

Så sto man der med jordet fullt av lykkelig gris, og en visjon. Jacobs på Holtet ble den første testen; ville folk ha en gris som er produsert med adskillig mer omtanke, brydde folk seg om hvordan dyrene har det før de blir mat? Svaret var soleklart, her var det bare å satse. Grøstadgris var et faktum. I starten var det mest stykningsdeler som ble solgt, men grisen har et par andre deler som det også ble overskudd av. For å få økonomi i produksjonen og bruke hele dyret ble det opprettet et pølsemakeri. Med god hjelp fra Edgard Ludl dukket den ene tyske pølsa etter den andre opp. 


I 2007 gikk Grøstadgris et steg videre og la om til økologisk, et bevist valg da man på Grøstad gård hadde begynt å registrere at blant annet meitemarken hadde blitt borte. Foret er økologisk fremstilt av korn som ikke er blitt sprøytet med giftstoffer. Dyrene spiser det de finner ute i naturen i tillegg til et rent økologisk framstilt kraftfor. Kjøttet fra Grøstadgrisen har derfor naturlig smak av norsk natur.

Et ønske om ren mat og god dyrevelferd har ført Grøstad til det det er i dag-landets største produsent av økologisk frilandsgris. Men allikevel ikke større enn at det er full kontroll i alle ledd, og at man med hånden på hjertet kan si; En Grøstad gris, er en glad gris.

Be om Grøstadgris neste gang du skal handle kjøtt og merk forskjellen selv!


Produkter fra Grøstad Gris får du i alle landets MENY-butikker, men utvalget vil variere fra butikk til butikk.

Andre artikler