Felles miljøinnsats mot plastposer

Felles miljøinnsats mot plastposer

Publisert 16. august 2018
Handelens Miljøfond trådte i kraft 15. august. Det betyr at for hver pose som selges i MENY, går 50 øre direkte til et eget miljøfond.

Midlene i fondet er øremerket gode tiltak som skal redusere forsøplingen, øke plastgjenvinningen og redusere bruken av plastbæreposer. 
- Dette er et felles initiativ fra handelsnæringen som vi er glade for å ta del i. Vi håper at dette kan bidra i kampen mot unødvendig plastbruk, sier Erik Halstensen, miljøansvarlig i MENY.

I februar 2019 delte Handelens Miljøfond ut pengestøtte til 73 prosjekter, bl.a. til teaterforestillingen "Fisken og plasten" som skal vises i 60 barnehager. 

Se en filmsnutt fra teaterforestillingen

Gode miljøvalg

I MENY har vi mål om å redusere bruken av plastposer med 20 prosent innen 2020. I tillegg ønsker vi å gi kundene våre valgmuligheter, derfor tilbyr vi nå både gjenbruksposer, plastposer og papirposer. 

- Vi anbefaler våre kunder å bruke gjenbruksposen. Den er en klar miljøvinner, om den brukes igjen og igjen. Ellers oppfordrer vi våre kunder til ikke å benytte flere plastposer enn de har bruk for, og gjerne bruke samme plastpose flere ganger. Da sparer de både miljøet og lommeboka, sier Halstensen.

Fakta

  • EU har gjennom et eget direktiv pålagt å innføre nasjonale tiltak for å oppnå reduksjon av plastbæreposer. I Norge har handelen og myndighetene kommet frem til en felles forståelse der handelen tar ansvar for å redusere de negative konsekvensene av plastposer. Handelens Miljøfond er etablert.
  • Butikker og kjeder som er medlem av Handelens Miljøfond betaler 50 øre per solgte pose inn til fondet. Midlene øremerkes tiltak som bidrar til å redusere miljøutfordringene knyttet til plast, som for eksempel opprydningsprosjekter.
  • Som medlem av Handelens Miljøfond, forplikter vi oss til å betalt for alle plastbæreposer. Det betyr at vi ikke kan dele ut poser gratis til våre kunder.
  • Pr 15. august 2018 økte MENY prisen på plastposer til kr. 1,60
  • I Norge brukes 80 prosent av posene minst to ganger, først og fremst som avfallsposer.
  • Vi oppfordrer alle våre kunder til å levere inn all plast til gjenvinning, også plastbæreposer.
  • MENY-plastposene er laget av 50 prosent gjenvunnet plast.