Vi får ikke inn nok norsk kjøtt

Vi får ikke inn nok norsk kjøtt

Publisert 8. mars 2021
Korona-situasjonen fører til at våre leverandører ikke har nok norsk kjøtt. Resultatet blir at vi i MENY ikke når vårt mål om å ha mest mulig kjøtt fra Norge i våre butikkhyller. Vi merker alt kjøttet vårt med opprinnelsesland og prisene er de samme.

Korona-situasjonen, med stengte grenser og mindre reising, har det siste året ført til betydelig økning i etterspørselen etter kjøtt. Denne etterspørselen klarer naturligvis ikke våre leverandører, på så kort tid, å dekke opp med kun kjøtt fra Norge.

Det tar lang tid å avle opp nye dyr og justere tilgangen til norsk kjøtt. Ergo må våre leverandører benytte noe importert, hovedsakelig fra Tyskland, og mer i inneværende år enn i fjor. Situasjonen er lik for alle i bransjen.

I butikkhyllene til MENY fører situasjonen til at ca. fem prosent av biff, ca. 20 prosent av deiger av storfekjøtt og ca. 15 prosent av svinekjøttet i første halvår vil være importert.

Tydelig merket med opprinnelsesland 

I MENY har vi tydelige regler for merking av opprinnelsesland på kjøtt. I løsvektdisken skal det stå på prisskiltet ved varen, men spør gjerne også betjeningen.

På pakket kjøtt fra MENY står det på etiketten. Se etter «Råvare opprinnelse», som angir hvor kjøttet kommer fra, det vil si slaktested. Se eventuelt også etter «Produsert i», som oppgir hvor kjøttet er skåret/produsert.

Vi skulle ønske at vi slapp å supplere med importert kjøtt, både fordi vi heier på den norske bonden og fordi vi vet at kundene ønsker å handle norskprodusert, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY. Vi skulle ønske at vi slapp å supplere med importert kjøtt, både fordi vi heier på den norske bonden og fordi vi vet at kundene ønsker å handle norskprodusert, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.

Samme priser

I en manko-situasjon, slik som nå hvor også de norske kjøttlagrene er tomme, åpner landbruksmyndighetene opp for at Nortura Totalmarked, som har rollen som markedsregulator, kan importere kjøtt i en avgrenset periode, da med nedjusterte tollsatser.

Vi i MENY betaler samme pris for kjøttet, om det er importert eller ei. Og vi priser igjen kjøttproduktene likt i butikk, uavhengig av opprinnelsesland.
 
- Vi skal være best på utvalg og ferskvare, og til enhver tid tilby kundene våre de råvarene de ønsker seg. Vi skulle ønske at vi slapp å supplere med importert kjøtt, både fordi vi heier på den norske bonden og fordi vi vet at kundene ønsker å handle norskprodusert, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.