Vår kamp mot matsvinn gir resultater

Vår kamp mot matsvinn gir resultater

Publisert 26. mars 2018
I 2017 reddet hver MENY-butikk 6 300 kg mat fra å ende som avfall. Visste du at du kan bidra i vår kamp mot matsvinn og samtidig spare penger? Se etter våre nedprisede varer!

I dag blir i snitt hver åttende handlepose med mat kastet. Dette er ikke bare et moralsk og økonomisk problem, men også en stor miljøutfordring som vi i MENY ønsker å gjøre noe med. Og vi kan bidra. I dag står dagligvarebransjen for 18 prosent av maten som kastes.

- Å redusere matsvinn er et av våre viktigste samfunnsbidrag. Vi i MENY ønsker å ta vår del av ansvaret, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Brød, frukt og grønt er «svinn-verstinger»

Brød er blant varene med høyest matsvinn, blant annet fordi vi har ferskt brød og fulle hyller gjennom hele dagen. Vi selger derfor «Gårsdagens brød» frem til kl. 11.00 neste dag for kr. 15, dvs. ca. halv pris.

Frukt og grønt er også «svinn-verstinger» på grunn av kort holdbarhet og fordi varene ofte kommer i pakninger hvor deler av innholdet kan være ødelagt. I MENY fjerner vi det ene stygge eplet i pakken, for så å plassere resten i vårt stativ for «Omplassert frukt og grønt» hvor alt koster kr. 10 per kilo.

Av andre svinntiltak i butikk, har vi blant annet en egen kjøledisk hvor vi selger ut varer med kort holdbarhet med prisavslag på 25-50 prosent, vi selger små bakervarer til redusert pris siste timen før stenging og flere av våre butikker har inngått et samarbeid med app’n Too Good to Go slik at ferskvarer og bakervarer til overs kan kjøpes for en billig penge.

I tillegg gis i økende grad mat bort til veldedige organisasjoner. Disse tiltakene, og flere til, har ført en total reduksjon i svinn på svimlende 1237 tonn i 2017.  

- Å invitere kundene våre til å bidra gjennom ulike nedprisingstilbud er en vinn-vinn-situasjon. Kundene hjelper oss å redusere svinnet, samtidig som de får kjøpt mat til en billigere penge, sier Kjuus.

Les også: 

Slik kan du hjelpe oss:

  • Kjøp «Gårsdagens brød» om du vet at du skal spise brødet samme dag eller skal lage ostesmørbrød, krutonger e.l.
  • Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Fordelen her er at du kan kjøpe enkeltvis.
  • Ta en titt i nedprisingskjøledisken for å se om det ligger varer her du kan ha bruk for. De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
  • Velg varer med kortest holdbarhet om du vet at du skal bruke dem innen kort tid.

Dette kan du gjøre hjemme:

I tillegg er det mye du som forbruker kan gjøre hjemme for å bidra i kampen mot matsvinn. I dag står faktisk forbrukerne for 61 prosent av all maten som kastes.

  • Planlegg innkjøpende dine så du ikke har alt for mye til overs.
  • Rydd i kjøleskapet så du vet hva du har.
  • Server rester eller lag nye retter av mat som er til overs.
  • Oppbevar maten riktig.
  • Bruk sansene dine (se, lukt, smak) når mat er utgått på dato.