Matskattstipendet

For at du skal finne et enda større utvalg av lokale råvarer av høy kvalitet i din butikk, deler MENY hvert år ut Matskattstipendet – et stipend vi håper vil inspirere lokale matprodusenter og glede deg som er glad i god, lokal mat.

Bilde: Vinneren av Matskattstipendet 2016 var Skjærgaarden Gartneri, som ville bruke stipendet til å delfinansiere et biokullanlegg, som vil være unikt i Norge.

Siden 2015 har vi delt ut ett hovedstipend på 500 000,- og flere mindre stipender til lokale produsenter som lager produkter av en helt unik kvalitet.

I 2015 vant kjøttprodusenten Prima Jæren fra Rogaland, for deres arbeid med å heve kvaliteten på norsk rødt kjøtt, og i 2016 vant Skjærgaarden Gartneri fra Vestfold med sine smaksettende, friske grønnsaker og urter.

Målet med stipendet er å gi vinneren muligheten til å utforske nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter. For deg som er glad mat betyr dette kort og greit at stipendet vil føre til at du fortsetter å finne ny gode, smakfulle og lokale varer i butikkhyllene.

Finalistene til Matskattstipendet velges ut blant produsenter som MENY-lauget, MENYs egne mateksperter, har reist land og strand rundt for å finne.

Finalister 2017

I år er det en av disse seks lokalbedriftene som stikker av med seieren: 

Himmelspannet

På et lite ysteri i Hemsedal ligger Himmelspannet, hvor det produseres oster i verdensklasse etter en gammel oppskrift på en lokal ost – kalt ”stølsost”. Himmelspannet yster på lokal ku- og geitemelk, og produserer fire ulike oster oppkalt etter fjelltopper i Hemsedal; Solglad, Skogshorn, Raudberg og Geiteberget. Ysteriet har mottatt flere priser for ostene sine, blant annet som finalist til Årets ost fra Det Norske Måltid.

Les mer om Himmelspannet her

Grøstad

På Grøstad Gård i Vestfold startet de først opp med tradisjonell griseproduksjon på gården, inne i binger i fjøset, men etter en stund fant de ut at det ikke var slik de ønsket å produsere på. Grisene ble sluppet ut i det fri, på beiteområder som gikk helt ned til skogen og elven. I 2007 la Grøstad om til økologisk, hvor grisene spiser det de finner ute i naturen og rent økologisk fremstilt kraftfôr. Derfor har kjøttet fra Grøstadgrisen en naturlig smak av norsk natur.

Les mer om Grøstad her

Vang Gård

Med utsikt over Mjøsa ligger Vang gård. Den har vært slektsgård i generasjoner og det har blitt dyrket grønnsaker der siden 30-tallet. Gode solforhold, god jord og vann fra Mjøsa skaper naturgitte forhold for løk, purre, kål og gulrot – som er gårdens hovedprodukter. Blant grønnsakene dyrkes det også økologisk stangselleri, knollselleri og vårløk.

Epleslang

Hvorfor er det så få som bruker eplene i hagen sin, lurte en gjeng studenter fra Gründerskolen på. Skoleoppgaven har siden vokst til en kjent merkevare og produkt; Epleslang. Eplene blir håndplukket i Oslos hager, før de blir presset og pasteurisert på Abildsø gård. Epleslang sysselsetter mennesker med funksjonshemming og unge som trenger arbeidstrening. De høster eplene som blir til 100% naturlig eplemost, og hjelper også til med etikettering og pakking.

Les mer om Epleslang her

Den Sorte Havre

På Tveter gård i Våler i Østfold har familien Anstensrud tatt frem igjen dyrking av svarthavre, en havretype man dyrket før den hvite havren, vi i dag forbinder med havre, ble importert til Norge mot slutten av 1800-tallet. Kornsorten har cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre, er mer motstandsdyktig mot sykdommer og gir renere produkter enn vanlig havre. På gården produseres det høykvalitets havregryn basert på urkornet, som nok kan sies å være verdens sunneste og beste havresort.

Les mer om Den sorte havre her

Nøisom

Som et resultat av seks personers dedikasjon til de fantastiske resultatene man kan oppnå med mikrobrygg, ble Nøisom startet i Fredrikstad i 2012. Alle de seks gutta bak jobbet i helt andre bransjer, og jobbet natt og dag på mikrobryggeriet og i egne jobber. Etter hvert kunne bryggerne si opp jobbene sine og sate for fullt på Nøisom, og i dag er det stor produksjon med fokus på kvalitet og miljøvennlig drift. Og visjonen? Å få flere til å kjøpe gode mikrobryggeriprodukter der de handler god mat. 

Årets vinner av Matskattstipendet 2017 kåres 22 september.

Vinneren annonseres på MENY.no.