Hvorfor så mye plast som emballasje?

Hvorfor så mye plast som emballasje?

Mange lurer på hvorfor MENY bruker plastemballasje, særlig rundt frukt og grønt. Kan vi ikke kun ha løsvekt eller papir? Her kan du lese om hvorfor plast er nødvendig, og om vårt arbeid med å kutte ut unødvendig plast.

Fjerner vi plastemballasjen på frukt og grønt, dukker det opp et større miljøproblem; økt matsvinn.

 – Den største miljøbelastningen er å kaste frukt og grønt, fremfor å spise den. Holdbarheten øker betydelig med plastemballasje, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Dette gjelder særlig for frukt og grønt, fordi de inneholder veldig mye vann, fra 75 til 96 prosent.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika som ikke er pakket i plast fort tørke ut, og dermed havne i søpla.

- Plastpakkingen gjør at grønnsakene mister mindre vann og holder seg friskere lenger. Et eksempel er agurker. Uten plast holder de ifølge BAMA i rundt tre dager, med plast i omtrent to uker, sier Schrøder.

Så er det slik at vi i Norge, særlig i vinterhalvåret, importerer en del frukt og grønt, hvilket betyr lengre reisevei og større krav til beskyttelse for å sike holdbarheten.

Men hvorfor kan vi ikke bruke papir som emballasje, spør mange?

Papir holder ikke like godt på fuktigheten og bidrar derfor ikke til forlenget holdbarhet, som dermed kan bety økt matsvinn.

Matproduksjon gir større miljøbelastning

I 2018 kastet vi mer enn 390 000 tonn mat i Norge, noe som tilsvarer ca. 74 kg per person. Husholdningene sto for 58 prosent, matindustrien for 20 prosent og dagligvarebransjen for 16 prosent av matsvinnet. (kilde: Matvett). En av årsakene til at forbrukerne kaster mat er feil eller mangelfull emballering, som gir maten skader eller kortere holdbarhet. 

– Jo mer mat vi kaster, jo mer mat må vi produsere med de miljøbelastningene det medfører. Det er svært viktig at vi jobber aktivt med å redusere matsvinnet, forklarer Schrøder og legger til at miljøbelastningen er betydelig større ved produksjon av matvarer enn ved produksjon av emballering, også iberegnet noe plastforsøpling.

  • Her kan du lese mer om at matsvinn er et større miljøproblem enn plastemballasje

MENY kutter plast

Plast er et nyttig materiale for å bevare produktkvalitet og redusere matsvinn, men likevel langt fra uproblematisk. Det kan ta flere hundre år før den brytes ned, derfor er det svært problematisk når den ender i naturen. Plast er i ferd med å bli et av de største problemene i verdenshavene, og gjør stor skade på fisk, fugl og dyr. Vi oppfordrer derfor våre kunder til å levere all plast til gjenvinning, også emballasje og frukt- og grøntposene. Våren 2019 kuttet vi dessuten ut engangsartikler i plast på typiske piknik-produkter (som sugerør og bestikk).

Fra et utslippsperspektiv er det også viktig å unngå overemballering, samt tenke gjenvinning. Vi har blant annet startet et stort stykke arbeid med å redusere plast der det er mulig. I frukt- og grøntavdelingen skal vi kutte plasten med 20 prosent innen 2020, tilsvarende 150 tonn. 

Eksempeler på plastkutt:

  • skiftet begrene med epler og tomater fra plast til papp
  • erstattet plastbegrene i salatbaren med papp
  • endret lokket på blåbærshakerne for å redusere plasten. 

I egen produktutvikling søker vi også å finne egnede alternativer til plast som emballasje. Eksempelvis kommer våre kalde ferdigretter nå i miljøvennlig pappemballasje, vi har pappbegre i salatbaren og vi kutter ned på plasten i brødposer.
 I dialog med våre leverandører har vi fokus på at de skal bruke minst mulig plast og/eller søke alternative emballasjeløsninger der det er mulig.  

Nå blir det mindre plast hos MENY

Nå blir det mindre plast hos MENY

Mer papp og løsvekt. Og kun resirkulerbar plast. Vi intensiverer arbeidet med...

Hygiene og kundeinformasjon

Emballasjens viktigste oppgave er, som nevnt over, å ivareta kvaliteten slik at vi hindrer matsvinn. Når det gjelder frukt og grønt, er det også flere grunner til emballering, blant annet hygiene og kundeinformasjon. Emballasjen reduserer risikoen for smitte ved at varen ikke blir tatt på av så mange. Vi anbefaler likevel at frukt og grønnsaker skylles godt før bruk.

I tillegg gir emballasjen oss mulighet til å merke varene, noe som er blitt stadig viktigere med økt utvalg. De siste fem årene har vårt sortiment innen frukt og grønt økt med 40 prosent. Og det er spesielt viktig å merke økologisk frukt og grønt. Her er det strenge krav om tydelig å skille mellom konvensjonell og økologisk dyrkede produkter, samt krav om sporing tilbake til produsent.

Kortreise uten emballasje

I MENY kjøper vi opp større partier sesongvarer rett fra bonden, for å ha de beste norske råvarene tilgjengelig. Eksempelvis har vi på høsten en del kortreiste varer, slik som rotgrønnsaker og frukt. Fordi de er kortreiste, er vi ikke så avhengige av emballasje for å sikre holdbarheten. 

Ingen mikroplast hos MENY

I hundrevis av tannkremer, såper, skurekremer, hårprodukter, ansiktsskubber og andre hygieneprodukter blir det tilsatt ørsmå partikler av plast. Disse plastpartiklene skaper miljøproblemer ved at de ender opp i havet hvor det tar flere hundre år før de brytes ned. Derfor har vi i MENY faset ut alle produkter med mikroplast. I dag har ingen av våre MENY-butikker produkter med mikroplast.