Hvorfor så mye plast som emballasje?

Hvorfor så mye plast som emballasje?

Mange lurer på hvorfor MENY bruker plastemballasje, særlig på frukt og grønt. Kan vi ikke kun ha løsvekt eller papir? Her kan du lese om hvorfor plast er nødvendig, og om vårt arbeid med å kutte ut unødvendig plast.

Fjerner vi plastemballasjen, dukker det ofte opp et større miljøproblem; økt matsvinn.

 – Den største miljøbelastningen er å kaste frukt og grønnsaker, fremfor å spise dem. Holdbarheten øker betydelig med plastemballasje, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Dette gjelder særlig for frukt og grønnsaker, fordi de inneholder mye vann, fra 75 til 96 prosent.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika uten plast fort tørke ut, og dermed havne i søpla.

- Plastpakkingen gjør at grønnsakene mister mindre vann og holder seg friskere lenger. Et eksempel er agurker. Uten plast holder de, ifølge BAMA, i rundt tre dager, med plast i omtrent to uker, sier Schrøder.

Matvett har sammen med TV2 Matkontrollen utført et eksperiment som viser at plast og riktig temperatur forlenger holdtbarheten på gulrøtter, brokkoli og agurk. Les om eksperimentet her.

Lengre reisevei

Så er det slik at vi i Norge, særlig i vinterhalvåret, importerer en del frukt og grønt, hvilket betyr lengre reisevei og større krav til beskyttelse for å sike holdbarheten.

Men hvorfor kan vi ikke bruke papir som emballasje, spør mange?

Papir holder ikke like godt på fuktigheten og bidrar derfor ikke til forlenget holdbarhet. 

Matproduksjon gir større miljøbelastning

I 2018 kastet vi mer enn 390 000 tonn mat i Norge, hvorav matindustrien sto for 20 prosent, dagligvarebransjen for 16 prosent og husholdningene for 58 prosent. Vi forbrukere kaster i snitt 42,6 kg mat i året (kilde: Matvett).
En av årsakene til matkasting i hjemmet er feil eller mangelfull emballering, som gir maten skader eller kortere holdbarhet. 

– Jo mer mat vi kaster, jo mer mat må vi produsere med de miljøbelastningene det medfører. Det er svært viktig at vi jobber aktivt med å redusere matsvinnet, forklarer Schrøder og legger til at miljøbelastningen er betydelig større ved produksjon av matvarer enn ved produksjon av emballering, også iberegnet noe plastforsøpling.

  • Her kan du lese mer om at matsvinn er et større miljøproblem enn plastemballasje

Unngå overemballering

Plast er viktig for holdbarheten, men MENY jobber med å redusere overemballering og unødvendig bruk av plast.

Dette gjør MENY for å redusere plast

Dette gjør MENY for å redusere plast

For å ta vare på miljøet, jobber vi med å redusere plast der vi kan. De to siste årene har vi spart nær 300 tonn pr år. Her er eksempler på plastkutt i MENY.

Hygiene og kundeinformasjon

Emballasjens viktigste oppgave er, som nevnt, å ivareta kvaliteten. Når det gjelder frukt og grønt, er det også flere grunner til emballering, blant annet hygiene og kundeinformasjon.

Emballasjen reduserer risikoen for smitte ved at varen ikke blir tatt på av så mange. Vi anbefaler likevel at frukt og grønnsaker skylles godt før bruk.

I tillegg gir emballasjen oss mulighet til å merke varene, noe som er blitt stadig viktigere med økt utvalg. Merkingen er spesielt viktig på økologiske varer. Her er det strenge krav om tydelig å skille mellom konvensjonell og økologisk dyrkede produkter, samt krav om sporing tilbake til produsent.