Lerstang kylling: Dyrevelferd i Norgestoppen

Lerstang kylling: Dyrevelferd i Norgestoppen

I MENY har vi i mange år hatt fokus på dyrevelferd. Og nettopp derfor lanserte vi høsten 2016 en helt ny saktevoksende kyllingrase i Norge, kalt Sasso. Denne kyllingen, som går under merkenavnet Lerstang kylling, er den beste rasen for dem som er opptatt av dyrevelferd.

Publisert: 12.02.2018

Sasso, som vi lanserte sammen med Gårdsand og bonden Aadne Søyland i Vestfold, er den eneste kyllingen i Norge som per definisjon kan kalles naturlig saktevoksende, det vil si at det er eneste rase som får vokse i sitt helt naturlige tempo. Ikke bare vokser den saktest, den lever også betydelig lenger enn de fleste andre kyllingraser på det det norske markedet.

- Nettopp dette gjør Lerstang kylling til det beste alternativet i Norge for dem som er opptatt av dyrevelferd, sier Espen Lie, kokk og leder av MENY-lauget.

Kyllingen kjennetegnes ved at den er sunn, frisk, aktiv og lettbeint, fortsetter Espen.

Naturlig døgnrytme

Lerstang kylling vokser opp på 11 gårder der det er fjøs med vinterhager, vinduer og naturlig dagslys. Det naturlige dagslyset gir kyllingen en naturlig døgnrytme og gjør at den lever et så sunt og naturlig liv som mulig. Den har også nok av plass å boltre seg på med fri tilgang til vinterhage, halmballer, vagler, kråsstein, vann og fôr.

Kyllingen lever ut sine naturlige instinkter og tar seg således gjerne en flytur. Det at sasso-rasen beveger seg i høyden, samt miljøberikelsene og alle innredningsdetaljene på gårdene, gjør også mye for velferden.

Lerstang kylling lever 60-70 dager. Det at den vokser seg sakte frem til en slaktevekt på ca. 1.8-1.9 kg gjør at den får en flott kjøttstruktur og utvikler noe mer fett, som igjen gir en saftigere fugl med enda mere smak. Kylling ble tatt godt imot både hos kokker og forbrukere, og tok raskt betydelige andeler i kyllingkategorien i MENY.

 - Vi gir kundene våre valgalternativer, men anbefaler dem å kjøpe vår Lerstang kylling, både fordi dette er det beste alternative på det norske markedet når det gjelder dyrevelferd, men også fordi denne kyllingen har mer delikat kjøtt og bedre smak, sier Lie.

Fakta om Lerstang kylling

  • Kyllingene klekkes ut på Lerstang gård i Vestfold, og vokser opp på 11 gårder i området.

  • Eneste rase (Sasso) i Norge som per definisjon kan kalles saktevoksende, det vil si at den vokser i sitt helt naturlige tempo. Dermed er den sunn, frisk, aktiv og lettbeint.

  • Inne har kyllingene tilgang til vaglestativ, spesielt tilrettelagte strøbadingsområder, halm/høy, samt helt korn og kråsstein i strøet - som tildeles jevnlig. De første ukene har de også tilgang til kasser de kan krype under og inntil, en beskyttelse de helt små kyllingene setter stor pris på. Fra et par ukers alder foretrekker de å vagle seg i høyden i stedet.

  • Når vinterhagene er i bruk, øker tilgjengelig areal ytterligere. Sommerstid vil kyllingene helst være ute hele døgnet, derfor legger flere av gårdene nå opp til at de ikke trenger å stenges inne om natten når temperaturen er passe for slikt.

  • Dyretetthet: Maks 12 dyr pr m2. I praksis vil dette si at de fleste flokkene ligger på ca. 30 kg/m2. De at de beveger seg i høyden, gjør også at de får økt areal.