Emballering av frukt og grønnsaker

Emballering av frukt og grønnsaker
Reagerer du på at det er mye plast rundt frukt og grønnsaker i butikken? Du er ikke alene. Men emballasjen rundt frukt og grønt har mange viktige oppgaver og den viktigste er å redusere matsvinn.

Når det gjelder emballering av frukt og grønt, er det flere grunner til at frukt og grønnsaker blir emballert: 

1. Redusere matsvinn

Først og fremst, emballasjens viktigste oppgave er å ivareta kvaliteten og hindre svinn på produktene fra produksjon, innhøsting, og helt frem til det øyeblikket produktet blir spist eller bearbeidet. 

En følge av ikke å bruke emballasje er at vi kaster enda mer mat enn vi gjør i dag. Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 – 95 % vann. For å beskytte produktet og bevare kvaliteten i forhold til transport og oppbevaring, er valg av riktig emballasje for produktene derfor svært viktig.

2. Hygiene

Frukt og grønnsaker som eksponeres og selges i løsvekt blir utsatt for berøring av mange forskjellige mennesker. Emballering reduserer risikoen for overføring av smitte. Under alle omstendigheter anbefales det at frukt og grønnsaker skylles godt før bruk.

3. Mangfold

De siste 5 årene har sortimentet på frukt og grønnsaker økt med 40 prosent. Et så stort spekter av forskjellige produkter og kvaliteter, krever god merking for å skille mellom kvalitetene og gi produktet den riktige prisen. 

4. Økologiske produkter

Alle økologiske produkter emballeres før salg hovedsaklig for to årsaker. Først og fremst er det strenge krav om å tydelig skille mellom konvensjonelt dyrkede produkter og økologiske dyrkede produkter. I tillegg er det krav til at økologisk frukt og grønt kan spores tilbake til produsent. 

I MENY jobber vi stadig for å kjøpe opp større partier med frukt og grønt som er rett fra bonden. Da vil produktene i større andel komme uten emballasje, knyttet til hovedsesongen for produktene.

For eksempel; på høsten har MENY en større andel av uemballerte varer,  som rotgrønnsaker og frukt, enn på vinteren. Årsaken er da at vi har de beste norske råvarene tilgjengelig, og siden det i hovedsak er kortreiste produkter er vi ikke så avhengig av emballasje mtp. holdbarhet. 

Plast- eller papirposer?

Når det gjelder plast vs papir i et miljøperspektiv, så er det flere eksperter som sier at å bytte ut plast med papirposer er ikke et godt alternativ. Det er mer ressurskrevende å produsere papir, dessuten er det mer plasskrevende og tyngre å frakte, noe som fører til større utslipp fra transport.

Det viktigste er at alt som kan gjenvinnes leveres til gjenvinning. En oppfordring til våre kunder er; lever de tynne plastposene til gjenvinning.

MENY har valgt å bruke posen til å fremme kildesortering ved bruk av resirkulert plast. MENY bæreposene inneholder hele 50 % gjenvunnet plast, så den plasten som samles inn kommer til nytte igjen her. 

I tillegg oppfordrer vi alle våre kunder til å bruke handlenett når de handler hos MENY. I alle våre butikker finner du bærenett tilgjengelig. Om nettet ditt blir ødelagt får du et nytt gratis.