Kanelknuter

Kanelknuter

Ingredienser

125 g romtemperert smør
5 dl melk
1 stk egg
50 g gjær
150 g sukker
1 kg hvetemel
1 ss kardemomme
1 ts salt

Fyll

75 g romtemperert smør
0,5 dl brunt sukker
2 ss kanel

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Kanelknuter, kanelboller eller kanelkringler, kjært barn har mange navn. De er en av de mest populære oppskriftene på gjærbakst, fylt med kanel og sukker. Disse hjemmebakte bollene egner seg også veldig godt til å fryse ned. Dermed har du noe godt på lur dersom du skulle få overraskende besøk.

  1. Denne deigen gir ca. 20 kanelboller.
  2. Varm melken fingervarm, ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, og hell melken over og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn sukker, kardemomme, salt og mel ved hjelp av en kjøkkenmaskin. Ha deretter i egg, og tilslutt det romtempererte smøret i terninger litt etter litt.
  3. Elt deigen til den blir glatt og smidig, og ikke klistrer seg til bakebollen. Dekk til deigen med plast eller et kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 45 minutter. Mens deigen hever lager du fyllet ved å røre sammen smør, sukker og kanel.
    Elt deigen til den blir glatt og smidig, og ikke klistrer seg til bakebollen. Dekk til deigen med plast eller et kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 45 minutter. 
Mens deigen hever lager du fyllet ved å røre sammen smør, sukker og kanel.
  4. Strø litt mel utover bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Kjevle deigen til et rektangel, ca 20x50 cm. Smør på fyllet, og brett den ene delen inn mot midten, brett så den andre delen over slik at de dekker hverandre.
  5. Skjær ca 1 cm tykke skiver på tvers, strekk bitene og tvinn de. Lag en knute av deigen. Du holder i den ene enden, tvinner deigen to ganger rundt tre fingre og trekker enden gjennom sammen med de tre fingrene.
    Skjær ca 1 cm tykke skiver på tvers, strekk bitene og tvinn de. Lag en knute av deigen. Du holder i den ene enden, tvinner deigen to ganger rundt tre fingre og trekker enden gjennom sammen med de tre fingrene.