Slik lager du din egen granola

Granola har de siste årene blitt en yndling hos nordmenn, og fungerer nå som alt fra helsekost, hverdagsmåltid til kosemat. Men hva er egentlig granola og hvor kommer det fra?

Se video ovenfor for en oppskrift på hjemmelaget Granola

Granola er en frokostblanding på lik linje med müsli, og inneholder ofte havre, nøtter, honning, frø, tørket frukt og gryn. Denne crunchy mixen har sin opprinnelse fra mange nordmenns favorittby – New York. Doktor James Caleb Jackson var eier av et helsespa, og drev også eksperimentering med sunn mat. En dag kom han på idéen til det som skulle bli kalt granula.

Rundt samme tid fant en kjent figur opp en lignende frokostblanding. John Harvey Kellog måtte endre navnet fra granula til granola for å unngå juridiske problemer med Jackson.

Men granula eller granola – denne blandingen ble en ny hit i USA. Frukt og nøtter ble vanlig å tilsette rundt 60-tallet, og helsekosten ble veldig populær blant hippiene.

Hovedforskjellen på müsli og granola er at sistnevnte blir bakt og tilsatt søtningsmiddel. Granola er fullkornsprodukter som blir knust og bakt til det er sprøtt. Det er perfekt til frokost på grunn av et høyt energiinnhold og lang metthetsfølelse.

Granola er et sunt og godt alternativ til brødskiven, og kan lett tilberedes på flere ulike måter. Det smaker kjempegodt med yoghurt og syrnede melkeprodukter, honning, nøtter og fersk frukt.

Slik lager du egen Granola

  • 150g lettkokte havregryn
  • 50g linfrø
  • 50g solsikkekjerner
  • 50g seasamfrø
  • 50g gresskarkjerner
  • 150g grovhakkede nøtter (mandler, hasselnøtter, pecan nøtter, valnøtter. Velg de nøttene du foretrekker)
  • 25g brunt sukker
  • 1dl frukt juice
  • 1ss nøytral olje
  • Flytende honning (ca. 1/3 av flasken)
  • 100g tørket frukt eller bær


  1.  Bland sammen havregryn, frø, kjerner og nøtter


  2.  Smelt sukkeret i en kjele sammen med fruktjuice, olje og honningen

  3.  Bland  godt inn i det tørre

  4.  Spre blandingen på et stekebrett med bakepapir og stek midt i ovnen på 140 grader i 60 min.

  5.  Rør i blandingen ca hvert kvarter for jevn steking.

  6.  Avkjøl og nyt sammen med kesam, yoghurt , bær og frukt

Granolabars er også blitt populært som mellommåltider, og spesielt før trening og på tur. Dette er granola som blir presset i en form, og er lett å lage hjemme.

Lag hjemmelaget Granolabrød ved å følge oppskriften i denne videoen

Et lite tips er å prøve granola som en litt sunnere topping på kaker og desserter.