Havre Korn

Havre

Havre har en greinet og åpen blomsterstand, kalt risle, og kan lett skilles fra andre kornarter. Havre er yngre som kulturplante enn bygg og hvete.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Havre

Beskrivelse

Havre (Avena sativa L.) er yngre som kulturplante enn bygg og hvete.

Bakgrunn

Havre trives best i kjølig og fuktig klima. Det er derfor gode forutsetninger for å dyrke havre i Norden. Fra middelalderen og til etter 2. verdenskrig var havre det dominerende kornslaget i Norge. Havredyrking kom til Norge for ca. 2 500 år siden. I 2007 ble det dyrket 260 000 tonn havre i Norge. Ca. 16 000 tonn ble brukt til mat. Det er i dag økende interesse for å bruke mer havre til mat. Havre har, som bygg, innhold av viktige fiberstoffer.

Næringsinnhold

Havre inneholder ca. 70 prosent karbohydrater, 11-12 prosent protein, vel fem prosent fett og ti prosent fiber.

Anvendelse/bruksområde

Over 90 prosent av norsk havre går til dyrefôr, først og fremst i kraftfôr, men også som knust og hel havre til hest. Under to prosent av norsk havre går til havregryn.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra Opplysningskontoret for brød og korn

Andre råvarer av Korn

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.