Hjemmebakt kringle med fyll

Hjemmebakt kringle med fyll

Ingredienser

Hvetedeig

500 g hvetemel
150 g smør
50 g gjær
75 g sukker
2 stk egg
3 dl melk
1 ts kardemomme
1 ts kanel

Fyll

150 g mandler
150 g sukker
2 dl rosiner
eggehvite

Pynt

eggeplomme
2 ss mandelflak
2 ss perlesukker

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Finnes det noe bedre enn lukten av nystekt gjærbakst? Bakeklassikeren kringle passer til enhver anledning. Oppskrift på klassisk hjemmelaget kringle med fyll.

  1. Varm melken til 37ºC og pisk inn eggene. Smuldre smøret i hvetemelet, tilsett tørrgjær (bruker du fersk gjær løses denne opp i melken før eggene piskes inn), sukker, kanel og kardemomme. Rør sammen til en løs deig. Hev til dobbelt størrelse.
  2. Mens deigen hever lager du fyllet. Finhakk mandler, tilsett sukker, rosiner og bland inn eggehvite til en seig, litt tør masse.
  3. Når deigen er ferdig hevet drysser du godt med hvetemel på benken før du tar ut deigen. Elt den forsiktig sammen. Vær raus med melet for deigen er litt klissete. Trill ut en lang pølse og kjevle denne til en avlang leiv, ca. 100 x 25 x 1 cm. Legg fyllet midt på leiven i hele lengden. Forme til kringle.
  4. Etterhev i ca. 1 time i romtemperatur.
  5. Pensle kringlen med eggeplomme, dryss over mandelflak og perlesukker. Stekes ved ca. 200ºC i 25 minutter til gylden farge. Følg med så kringlen ikke blir brent.