Klippekrans

Klippekrans

Ingredienser

Klippekrans

1 pk fersk gjær eller en pose tørrgjær
4 dl melk
150 g margarin
9 ss sukker
0,5 ts salt
1 ts kardemomme
2 stk egg
11 dl hvetemel

Fyll

4 ss margarin
4 ss sukker
1,5 ts kanel
2 stk epler , kan sløyfes
1 stk egg , til pensling

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Fersk klippekrans med eple, sukker og kanel lukter deilig og smaker enda bedre.

  1. Sett stekeovnen på 200 grader, og dekk et stekebrett med bakepapir.
  2. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til den blir lunken, ca 37 grader hvis du bruker fersk gjær, 40-45 grader hvis du bruker tørrgjær. Tilsett litt av den lunkne melken og rør ut gjæren.
  3. Smelt margarinen.
  4. Ha i resten av melken, smeltet margarin, sukker, salt og kardemomme.
  5. Rør sammen egget med en gaffel og ha det i blandingen.
  6. Tilsett mesteparten av hvetemelet og elt deigen godt med en rørespade til den slipper bollen.
  7. Dekk bakebollen med plast eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbel størrelse.
  8. Ha litt mel på bakebordet. Skrap deigen ut av bollen, ha den på bakebordet og trill den til en jevn pølse, c 50 cm.
  9. Kjevle pølse til et rektangel, ca 25 cm bredt.
  10. Smør et tynt lag margarin utover leiven og dryss på et jevnt lag med sukker og kanel.
  11. Bruk den groveste delen av et rivjern og og riv eplene direkte på den utkjevlede leiven.
  12. Rull leiven fast sammen til en pølse, fra langsiden, og legg den i en ring på stekebrettet med skjøten ned.
  13. Klipp dypt i kransen med ca 1.5 cm mellomrom, og bøy "bladene" vekselvis til høyre og venstre.
  14. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la klippekransen etterheve til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
  15. Visp egget sammen med en gaffel, og pensle klippekransen med egg.
  16. Stek klippekransen på den nederste rillen i ovnen, i 15-20 minutter.
  17. Avkjøl den på rist.

Oppskrift fra