Blåkveite Fisk

Blåkveite

Blåkveita er en arktisk fisk. Den ligner kveite, men blindsiden er litt lysere enn øyesiden. Omsettes mest røykt, hel og i skiver.

Bilde: Eiliv Leren

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Blåkveite

Beskrivelse

Blåkveita er en arktisk fisk som ikke finnes i vann varmere enn 4 C. Den ligner kveite, men blindsiden er litt lysere enn øyesiden.

Oppvekstområdet er hovedsaklig ved Svalbard, mens gyteområdene strekker seg langs eggakanten mellom Vesterålen og Spitsbergen. Blåkveita lever av fisk, blekksprut og krepsdyr, og er kjent for å kunne vandre langt.   

Næringsinnhold

Innholdet av Omega-3-fettsyrer varierer med årstidene.  

Blåkveite er også en god kilde til vitamin D.100 g blåkveite gir 17,6 g protein, 13,2 g fett og 189 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Omsettes mest røykt, hel og i skiver.

Røykt blåkveite passer best til koking eller i ovnsbakte retter. Den serveres gjerne med lys saus og kokte grønnsaker.

Fangst

Kveite fiskes hele året, og fisket foregår fra eggakanten til Prins Karls Forland på Svalbard.

Bestanden har holdt seg på et lavt nivå gjennom de siste 15 årene, men tar seg nå sakte opp igjen. Fisket er strengt regulert i et forsøk på å øke bestanden.

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage.

Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

Hel fisk: ca. 400–500 g per person

Fiskestykker med bein: ca. 300–400 gFilet: ca. 200–250 g

 

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

All fersk fisk, fiskefilet og skalldyr oppbevares ved en lavest mulig temperatur, fra 0 til -1 grader, først da oppnår vi best holdbarhet. Et kjøleskap som holder 4 grader er bra nok for oppbevaring i 1-2 dager. Dersom kjøleskapet har en temperatur som er høyere enn 4 grader er dette en lite heldig temperatur for fisken. Oppbevaring en time i romtemperatur nedsetter holdbarheten med et helt døgn!

 

Forberedelser

Frossen fisk er det best å tine langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. 

Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt.

Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat.

Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.