Kveite Fisk

Kveite

Kveite regnes som dronningen over alle festfisker. Det hvite, delikate kjøttet er saftig og velsmakende, og kan tilberedes på uendelig mange måter.

Bilde: Yvonne Holth

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Kveite

Beskrivelse

Kveita er Norges største benfisk og kalles også Hellefisk. Den kan bli 3,60 meter, veie 350 kilo og leve opptil 60 år.  Navnet kveite er avledet av kvit, mens navnet «hellefisk» kommer av hellig

Som ung finnes den på kysten og på relativt grunt vann, mens store kveiter vanligvis ¬holder til på 300 - 2 000 m dyp. Kveita er en art som er svært følsom for beskatning; den er stedbunden, vokser langsomt og er sent kjønnsmoden.

Foruten minstemål og begrenset maskevidde er fiske av kveite med garn, trål, snurrevad eller andre bundne redskaper forbudt i tidsrommet 20. desember til 31. mars.Etter mange års forsknings- og utviklingsarbeid er kveita etablert som oppdrettsart.

Anvendelse/bruksområde

Omsettes fersk eller frossen i skiver, filet eller som hel fisk. Med økt tilgang på oppdrettskveite vil tilførselen av fersk kveite bli jevn hele året.
Kveite er svært anvendelig og kan stekes, kokes og grilles. Den har et hvitt og delikat kjøtt, og er dronningen blant fiskene, den selvskrevne festfisken. 

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

· hel fisk: ca. 400–500 g per person

· fiskestykker med bein: ca. 300–400 g

· filet: ca. 200–250 g

Oppbevaring

Fisk er ferskvare som skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 grader. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet eller legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet, det er ofte helt innerst i skapet. Normalt sett vil fisken holde i 2–3 dager i kjøleskapet.

Forberedelser

Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.