Laks Fisk

Laks

Laks er både festfisk, deilig pålegg og herlig til hverdagsmiddager. Laksen er proppfull av sunne Omega 3-fettsyrer og har en ren, karakteristisk smak du kan nyte som pålegg, sushi og sahimi eller med agurksalat en sommerdag.

Bilde: Tom Haga

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Laks

Beskrivelse

Laksen er en anadrom fiskeart, det vil si at den gyter i ferskvann og lever det meste av livet i havet. Etter 2-5 år i elva gjennomgår lakseyngelen en forandring som gjør den i stand til å leve i saltvann. Denne prosessen kalles smoltifisering. Når lakseyngelen er blitt smolt forlater den elva og drar ut i havet. Etter 2-4 år blir den kjønnsmoden og starter gytevandringen tilbake til elva den kom fra.Fisket etter villaks er i dag i hovedsak forbeholdt sportsfiskere.

Næringsinnhold

Oppdrettslaks er ernæringsmessig et glimrende produkt. Den inneholder mye Omega-3-fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D. Omega-3-fettsyrer er  viktige for ulike celler i kroppen, de har gunstig effekt i forhold til hjerte-/kar sykdommer og å bygge opp immunforsvaret.

Anvendelse/bruksområde

Laks omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk.
Laksefileten kan også være gravet, kaldrøykt og varmrøykt. Fersk laks kan brukes rå til sashimi og sushi. Den kan kokes, stekes og grilles, og er utmerket i wok- og gryteretter. Røykt laks kan brukes som pålegg eller i salater, pasta og andre kombinasjoner. 

Oppbevaring

Fisk er ferskvare som skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 grader. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet eller legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet, det er ofte helt innerst i skapet. Normalt sett vil fisken holde i 2–3 dager i kjøleskapet.

Forberedelser

Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.