Lodde Fisk

Lodde

Meny har et stort utvalg av fisk og sjømat. Lodde er et av mange alternativer for et godt fiskemåltid.

Bilde: Eiliv Leren

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Lodde

Beskrivelse

Lodde er en stimfisk som selv er  viktig bytte for andre fisker, for eksempel torsk og sild. Vår loddebestand, som vi forvalter i samarbeid med Russland, har sitt gyteområde på kysten av Nord-Troms i Finnmark og på Kolahalvøya.
Navnet sitt har lodda fått fordi hannen får en stripe av hårete skjell langs siden i gytetiden. Rogn fra hun-lodde regnes som en delikatesse.

Næringsinnhold

Lodda er en fet fisk og inneholder mye omega-3-fettsyrer.100 g lodde gir 17,5 g protein, 10,8 g fett og 186 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Brukes lite i Norge, men i Japan er det en delikatesse. Legg den på glovarm grill eller tørr stekepanne og gi den et par minutter på hver side. Dryss over krydder og spis den fra hode mot hale.

Fangst

Fiskeriet foregår på vinteren mellom januar og april og foregår med snurpenot.Loddebestanden i Barentshavet har de senere år vært på et svært lavt nivå. Det er bekymringsfullt, fordi lodda er viktig mat for torsk og sild som vokser opp i dette området. Det ble ikke fisket lodde i Barentshavet i perioden 1994-1998. I dag er fisket igjen forbudt på grunn av den problematiske bestandssituasjonen.

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:
Hel fisk: ca. 400–500 g per person
Fiskestykker med bein: ca. 300–400 g
Filet: ca. 200–250 g

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.