Kveite til jul

Kveite til jul

Ingredienser

800 g kveite, hel
0,5 stk sitron
2 stk hvitløksfedd
olivenolje
salt

Smørsaus

0,5 stk fennikel , frisk
100 g sukkererter
1 stk eple
1,5 stk sjalottløk
0,5 stk hvitløksfedd
1,5 stk stjerneanis
0,5 stk hel kardemomme
1,5 dl eplejuice
2,5 dl hvitvin
2,5 dl matfløte
75 g smør
1 stilk frisk dill
salt
pepper
sitron

Mandelpotetpuré

25 g mandelflak
500 g mandelpotet
2,5 dl matfløte
75 g smør
2 ss frisk timian
olivenolje
flaksalt
pepper

Tidsforbruk

40-60 min

Vanskelighetsgrad

Avansert

Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.

  1. Sett stekeovnen på 180 grader.
  2. Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. Skjær et kryss ned til ryggbeinet på hver side av kveiten.
  3. Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Skjær sitron og hvitløk i skiver og legg i snittene på kveiten.
  4. Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
  5. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.
  6. Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.
  7. Kutt fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
  8. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
  9. Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
  10. Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve.
  11. Hell i fløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret.
  12. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  13. Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.
  14. Sett stekeovnen på 150 grader.
  15. Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje.
  16. Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter.
  17. Dryss flaksalt og hakket timian over mandelflakene.
  18. Skrell og kok mandelpotet møre.
  19. Ha smør og fløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper.
  20. Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.

Oppskrift fra