Ørret Fisk

Ørret

Meny har et stort utvalg av fisk og sjømat. Ørret er et av mange alternativer for et godt fiskemåltid.

Bilde: Tom Haga

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Ørret

Beskrivelse

Ørret er et navn som brukes om flere arter av laksefisk. Vi skiller mellom sjøørret/ ferskvannsørret, bekkørret (bekkerøye) og regnbueørret. Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som «vanlig» ørret og er i samme slekt som atlantisk laks. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA ved slutten av forrige århundre. Oppdrettsørret er i det alt vesentlige regnbueørret. Ørret har kortere fibre i kjøttet enn laks, noe som gir den god spenst.

Næringsinnhold

Oppdrettsørret er i likhet med laksen en god ernæringsmessig fisk, med mye Omega-3-fettsyrer. Ørreten er også rik på vitaminene A og D.100 g ørret gir 17,2 g protein, 10,2 g fett og 161 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Ørret omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk. Ørretfileten kaldrøykes og varmrøykes, sukkersaltes og spekes. Ørret passer godt til svært mange typer retter: rå til sushi og sashimi, kokt, stekt og grillet. Den er utmerket i wok- og gryteretter. Den kaldrøykte- og varmrøykte ørreten kan brukes som pålegg eller i salater, pasta eller andre kombinasjoner.

Fangst

Sesongen er fra mai-september, men oppdrettsørret omsettes hele året.

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:
Hel fisk: ca. 400–500 g per person
Fiskestykker med bein: ca. 300–400 g
Filet: ca. 200–250 g

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Forberedelser

Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.