Rødspette Fisk

Rødspette

Rødspette kan stekes, kokes og grilles. Den kan også paneres og frityrstekes, og serveres enten på smørbrød eller som fish and chips. Ellers er den nesten best når den bare stekes i pannen med salt

Bilde: Eiliv Leren

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Rødspette

Beskrivelse

Rødspette er ikke en veldig vanlig fisk på norske middagsbord, og det fiskes ikke mye av den i norske farvann.

Den lever på forholdsvis grunt vann i Nordsjøen, og er lett å kjenne igjen på sin flate form og grå farge med røde flekker.

Næringsinnhold

100 g rødspette gir 13,4 g protein, 1,4 g fett og 66 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Omsettes fersk som hel fisk og filet eller som frossen filet.

Rødspette kan stekes, kokes og grilles. Den kan også  paneres og frityrstekes og serveres enten på smørbrød eller som fish and chips. Ellers er den nesten best når den bare stekes i pannen med salt 

Fangst

Rødspette fiskes med bunntrål, snurrevad eller bunngarn fra juli til desember.

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage.

Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

Hel fisk: ca. 400–500 g per person

Fiskestykker med bein: ca. 300–400 gFilet: ca. 200–250 g

 

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

All fersk fisk, fiskefilet og skalldyr oppbevares ved en lavest mulig temperatur, fra 0 til -1 grader, først da oppnår vi best holdbarhet. Et kjøleskap som holder 4 grader er bra nok for oppbevaring i 1-2 dager. Dersom kjøleskapet har en temperatur som er høyere enn 4 grader er dette en lite heldig temperatur for fisken.

Oppbevaring en time i romtemperatur nedsetter holdbarheten med et helt døgn!

 

Forberedelser

Ferske fileter trenger så og si ingen forberedelser. Frossen fisk er det best å tine langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. 

Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

 

Tilberedning

Pannesteking av rødspette, sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje. Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden. Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den. Smak til med salt og pepper og litt sitron.

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.