Sild Fisk

Sild

Silden kalles med rette ”havets sølv”, både fordi den er så anvendelig, men også på grunn av den salte, utsøkte smaken.

Bilde: Yvonne Holth

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Det er ikke alltid antall dager siden fisken ble fanget og slaktet som er viktigst, det er også avgjørende at fisken er behandlet optimalt på veien fram til kunden. Våre fiskeansvarlige kvalitetssjekker alltid fisken ved mottak, i tillegg sjekkes fisken igjen når den legges i disken. Som kunde skal du være trygg på at vi selger fisk av god kvalitet og med full sporbarhet. Dette er tingene du skal se etter: Glinsende skinn, fast konsistens, blanke og klare pupiller, frisk lukt og røde og friske gjeller.

Litt om Sild

Beskrivelse

Silda er en utpreget stimfisk som det finnes flere bestander av. Norsk vårgytende sild er definitivt den største. Den overvintrer i Vestfjorden og utenfor Troms og Finnmark, og trekker sørover til kysten utenfor Nord-Vestlandet for å gyte om våren.

Næringsinnhold

Sild er en ypperlig kilde til vitamin A, D og B12. Fettinnholdet varierer med årstidene. Den er også rik på omega-3-fettsyrer. 100 g sild gir 15,2 g protein, 14 g fett og 187 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Sild omsettes som fersk og fryst filet og hel fisk. Bearbeidet sild fins i svært mange varianter, for eksempel saltet, - varmrøykt og kaldrøykt, saltet- og kryddersaltet filet. Ulike typer marinert påleggssild som sursild, tomatsild og rømmesild. 

Fangst

Vintersild: Januar-mars
Feitsild: Juli-desember
Fjordsild: August-april

 

 

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:
Hel fisk: ca. 400–500 g per person
Fiskestykker med bein: ca. 300–400 g
Filet: ca. 200–250 g

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Forberedelser

Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning

Fersk sild egner seg godt til panering og steking, den blir sprø og gyllen og takler det meste av tilbehør.

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.