Steinbit Fisk

Steinbit

Med sitt faste, saftige og velsmakende kjøtt, har steinbiten blitt en ettertraktet delikatesse. Kjøttet egner seg til mange forskjellige fiskemiddager, og kan med hell skjæres i strimler og biter til woken, sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser.

Bilde: Eiliv Leren

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Steinbit

Beskrivelse

Vår villfanget steinbit er meget fast i kjøttet med skalldyraktig smak, fordi den spiser mye skalldyr. Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.  

Næringsinnhold

100 g steinbit gir 18,6 g protein, 2,5 g fett og 97 kcal. Steinbit er også en god kilde til vitamin A , vitamin D og  vitamin B12, samt selen.

Anvendelse/bruksområde

Steinbit omsettes som fersk og frossen filet. Ufisken som folk ikke ville ha tidligere, er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i kjøttet og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter og kan wokes sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere på grunn av sin faste konsistens. 

Fangst

Gråsteinbiten forekommer hovedsaklig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra. Gytingen foregår i månedene november – februar.  Flekksteinbiten er mer utbredt i arktiske strøk. Fangstingen skjer i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:
Hel fisk: ca. 400–500 g per person
Fiskestykker med bein: ca. 300–400 g
Filet: ca. 200–250 g

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Forberedelser

Hvis fisken er frossen er det best å tine den langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Andre råvarer av Fisk

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.