Torsk Fisk

Torsk

Denne fabelaktige råvaren er en kulturbærer av rang og faktisk også vår mest spiste fisk. Torsken har en mild smak som takler mange ulike typer tilbehør og krydder. Skreien har ekstra mye muskler etter år på vandring, som gjør kjøttet fast, og er noe hvitere enn «vanlig torsk».

Bilde: Lauritzen og Westhammer

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Dette er tingene du skal se etter når du kjøper torsk: Glinsende skinn, fast konsistens, blanke og klare pupiller, frisk lukt og røde og friske gjeller.

Litt om Torsk

Beskrivelse

Torsken er en av de vanligste og den økonomisk viktigste av våre saltvannsfisker. Det finnes to arter: vandrende oseanisk torsk eller norsk-arktisk torsk, også kalt Skrei, og mer eller mindre stedsbunden kysttorsk. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen (skrei) den viktigste.

Bakgrunn

Man har drevet torskefiske langs norskekysten siden steinalderen. Det er kjent at sjøfarere hadde med seg tørket torsk på lange utferder, og allerede i vikingtiden eksporterte nordmenn den tørkede fisken til Sør-Europa. Tørrfisk blir i første rekke produsert i Lofoten, der fisket etter gytemoden skrei skjer ved begynnelsen av hvert år.

Fiske av skrei har lange tradisjoner i Vesterålen. Myre er ledende i regionen, og det lille tettstedet med bare 2 000 innbyggere står for landets største omsetning av skrei. Med sin beliggenhet, kompetanse og høye kvalitetskrav har fiskemottakene på Myre stor respekt blant Skreikjennere nasjonalt og internasjonalt. Derfor anbefaler MENY-Lauget skrei fra Myre.

Næringsinnhold

Torsk er en god proteinkilde, og inneholder en god del vitamin B12 og selen.

Anvendelse/bruksområde

Omsettes fersk eller fryst som skiver, hel fisk eller filet. Den omsettes også lettsaltet og røykt og som klippfisk og tørrfisk. Torsken har en mild smak som takler mange ulike typer tilbehør og krydder. Torsken skiver seg lett og derfor bør den ikke deles i for små stykker. Det er skreien vi bruker til å lage ekte lutefisk.

Fangst

Fra januar til april er det sesong for skrei. Da kommer det millioner av skrei inn fra Barentshavet til kysten av Lofoten. Skreien har ekstra mye muskler etter år påvandring, som gjør kjøttet fast, og er noe hvitere enn «vanlig torsk». Dette gjør skreien lettere å bearbeide, den ser mer delikat ut og smaker bedre. Skreien har en sødmefylt smak med innslag av skalldyr og litt mineraler.

Innkjøp(mengde)

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

· hel fisk: ca. 400–500 g per person

· fiskestykker med bein: ca. 300–400 g

· filet: ca. 200–250 g

Oppbevaring

Fisk er ferskvare som skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 grader. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet eller legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet, det er ofte helt innerst i skapet. Normalt sett vil fisken holde i 2–3 dager i kjøleskapet.

Forberedelser

Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen. Torsken skiver seg lett og derfor bør den ikke deles i for små stykker.

Tilberedning

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra godfisk.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.