Slik tilbereder du krabbe

Her viser vi deg hvordan du finner frem til godbitene i krabben. Se video!

Krabben er en ridder i rustning, som har skjelettet sitt utenpå kroppen. Innenfor skallet skjuler det seg en kulinarisk godbit full av viktige næringsstoffer og saftig kjøtt som smaker.

Paven

Paven er rett og slett navnet på krabbens magesekk og tarmsystem, og den er ikke farlig å spise, men den smaker ikke godt. Paven ligger rett bak øynene til krabben, og fjernes ved at du trykker på den til det knepper. Da kan du ta den ut. 

Best om høsten

Du kan spise krabbe hele året, men den er på sitt mest kjøttrike og smakfulle om høsten. I en stor krabbe er det rundt 200 gram kjøtt og det holder vanligvis til en person. Du får kjøpt krabben både levende og ferdig kokt. Mens den kokte krabben er klar til bruk, må den levende kokes så fort som mulig etter innkjøp.

Fersk, hel krabbe er sesongvare i perioden september til ut i november. I videoen ovenfor viser vi deg hvordan du renser og tilbereder krabbe. 

Slik koker du krabbe

  • Du beregner cirka 200 gram krabbekjøtt per person. Det er normalt innholdet i en stor krabbe. Du kan kjøpe krabbe levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk.
  1. Koking av krabbe er svært enkelt. Kok opp vann tilsatt salt, 35 g pr liter.

  2. Slipp en krabbe oppi det kokende vannet av gangen og la vannet koke opp før en nye krabbe slippes oppi. La koke i 15-20 minutter avhengig av størrelse.

  3. Ta så krabben opp av vannet og legg den på ryggen for å avkjøling minst et kvarter. Slik beholdes saftigheten i kjøttet. Skal du spise krabben senere, bør den settes kjølig når den er vel avkjølt.

  • Et godt tips er å legge krabbene på ryggen etter at de er kokt, for å holde på mest mulig deilig kokekraft inne i skallet.

Inviter til krabbelag

  • En favoritt i sosiale lag er krabbe naturell. Da koker du krabben på forhånd, og kjøper inn godt brød, smør, sitron, majones og litt salat.
  • For å sette mer smak på krabbefesten kan du lage en rømmedressing med karri, safran og chili, og for å gi mer farge til krabbebordet kan du lage en stor salat med paprika, reddiker og neper.
  • Før gjestene kommer kan du hjelpe dem litt og rense noe av krabben, men legg det tilbake i skallet, slik at gjestene dine får noe å bryne seg på. Halve sjarmen med å spise krabbe er jo å lete etter det saftige og gode kjøttet. Det er da den gode og uhøytidelige stemningen krabber rundt bordet.

  • Til krabbefesten bør du beregne én krabbe for hver gjest, noe som tilsvarer omtrent 200 gram krabbekjøtt. For å være på den sikre siden, kan du kjøpe noen løse krabbeklør i tillegg.
  • Gi gjestene dine tilgang til to viktige redskaper når du serverer krabbe: En hummergaffel eller en spiss pinsett for å finne maten inne i krabbehuset. Det andre er en nøtteknekker til klørne. Husk også skylleboller og rikelig med servietter på bordet. Og det kan være lurt å droppe duken, for krabbefesten kan sette spor.
  • Husk at restene fra krabbefesten kan renses og fryses i små porsjoner og brukes neste gang du lager fiskesuppe. Kok gjerne kraft på de tomme krabbeskallene før du kaster dem. Denne kan du også bruke i en suppe senere på vinteren.

 

Kilde: godfisk.no