Blåskjell Skalldyr

Blåskjell

Sommeren smaker om vinteren, om som mange andre skalldyr er blåskjellene aller best fra januar til mars. Blåskjell kan kokes på tradisjonell måte, serveres rå som østers, gratineres, eller som tilbehør i fiskesuppe. Hvitvinsdampede blåskjell over grillen med sjalottløk, hvitløk, persille og litt chili smaker utsøkt.

Bilde: Per Eide Studio

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Blåskjell

Beskrivelse

Blåskjell finnes langs hele kysten, ofte i store mengder som belter i fjæra eller litt inne i fjordene. Blåskjellene gyter vanligvis mellom april og juni, avhengig av landsdel. Larvene svømmer fritt i ca. en måned og fester seg på faste overflater  som stein, fjell, båter og fortøyninger. Blåskjell fester seg til underlaget ved hjelp av tråder (byssustråder) som skilles ut fra foten, og de kan senere flytte seg ved å strekke nye tråder. Blåskjell dyrkes på såkalte bøyestrekk: vannrette systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer, og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene sitter festet. Larver som driver med vannmassene fester seg til båndene og vokser til salgbare blåskjell i løpet av 1-2 år. 

Næringsinnhold

Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12, og inneholder lite, men sunt  fett.100 g blåskjell gir 10,4 g protein, 1,4 g fett og 54 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Blåskjell kan være en hel rett i seg selv eller opptre som ingrediens sammen med flere andre ingredienser i mer sammensatte retter. For eksempel fiskesupper og gryter, pastaretter og salater med ulike fisk og skalldyr.

Fangst

Fritidshøsting er vanlig, og skjellene kan gjerne plukkes for hånd. Noe høsting gjøres også med grabb fra båt på gode blåskjellbanker. Det er sesong hele året, men de beste blåskjellene høstes om høsten og vinteren. Blåskjell dyrkes også på såkalte bøyestrekk, vannrette systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer, og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene kan feste seg.

Innkjøp(mengde)

Beregen ca. ½ kg- 1 kg  blåskjell per person

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Forberedelser

Det er viktig å vaske og skrubbe skjellene godt, og sjekke at de alle sammen er levende. Gi hvert åpne, rå blåskjell et lite kakk mot bordplaten. Hvis blåskejellet ikke lukker seg, er det dødt og skal ikke spises. Etter at skjellene er varmebehandlet, er det bare de som har åpnet seg som kan spises. De lukkede må kastes.

Tilberedning

Blåskjell blir vanligvis dampet, og kan spises naturell eller med variert tilbehør.
Tilberedning på bål eller grill utendørs er også en mulighet.Ferdig tilberedte skjell kan gratineres i ovnen og serveres som en egen liten rett, eller som tilbehør til andre retter. Blåskjell kan også serveres rå på samme måte som østers. 

Mer informasjon

Husk å sjekke om det er trygt å høste! Det beste er å sjekke med http://matportalen.no/Matportalen/Blaaskjell/blaaskjell, som kan fortelle hvor og når skjellene er trygge å plukke for å spise.

Andre råvarer av Skalldyr

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.