Kamskjell Skalldyr

Kamskjell

Kamskjell er en av havets delikatesser og kan gjerne serveres som en deilig forrett, eller på et skalldyrfat. Brukes også i sushi.

Bilde: Tom Haga

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Kamskjell

Beskrivelse

Kamskjell har en smak som minner om hummer, og den kremhvite muskelen er en delikatesse.De finnes fra et par meters dyp og ned til flere hundre meter, og lever ofte på sandbunn i små fordypninger med det flate overskallet dekket av sand. Kamskjellet er tvekjønnet. Rognsekken ligger i en bue foran muskelen, og den oransje delen er egg mens den gråhvite delen er melke. Skjellene bruker 4-5 år på å nå salgsstørrelse på 10 – 12 cm.
 

Næringsinnhold

Kamskjell er mager mat med svært høy andel av Omega-3-fettsyrer.100 g kamskjell gir 17,9 g protein, 1,1 g fett og 82 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Kamskjell selges ferske, som frosne gratinerte, frosne muskler eller muskler i lake. 

Fangst

I Norge fangses kamskjell stort sett ved dykking. I andre land drives skraping av kamskjell, noe som er mindre aktuelt i Norge på grunn av ulendte bunnforhold. I dag forskes det på å utvikle dyrking av kamskjell som en næring. Kamskjell klekkes kunstig i klekkeri og dyrkes videre i kassesystemer i sjøen før de settes ut på havbunnen. Våre kamskjell håndplukkes hele året, men er best på smak og mest kjøttfulle i januar til mars når vannet er kaldt og før skjellene gyter.

Innkjøp(mengde)

Som regel serveres kamskjell som forrett, eller de fungerer som del av en større hovedrett med én flere andre mer dominerende råvarer. Serveres kamskjellene som en egen forrett, kan du beregne 2-3 skjell per person. 

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Tilberedning

Kamsjell kan spises rå, lett dampet, stekt eller gratinert, og serveres gjerne i sitt dekorative skall.
Det er vitkig å ikke steke dem for lenge. Da blir de seige og harde. Ett minutt på hver side, på høy varme, er tilstrekkelig.

Andre råvarer av Skalldyr

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.