Kongekrabbe Skalldyr

Kongekrabbe

En utsøkt delikatesse som ofte foretrekkes foran hummer. Det saftige kjøttet inneholder lite fett og er utrolig anvendelig. Kongekrabbe kan være hovedrett, forrett, tilbehør, gratinert, i salater eller supper.

Bilde: Eiliv Leren

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Kongekrabbe

Bakgrunn

Kongekrabben er en kaldtvannsart som i dag finnes både langs kystområdene og til havs i det sørlige Barentshavet, på dyp fra 5-400 meter, avhengig av årstiden. Kongekrabben spiser bunndyr og planter av mange slag, og børstemark og andre små muslinger er favorittmaten.Det var russiske forskere som på 60-tallet introduserte kongekrabben til Barentshavet fra Okhotskhavet på den russiske Stillehavskysten. Hensikten var å øke verdigrunnlaget for befolkningen i Murmansk. Siden har krabben spredd seg østover og vestover i det sørlige Barentshavet, og har trolig kommet for å bli. Kongekrabbe er en fellesressurs vi forvalter sammen med Russland. Den norske fangsten av kongekrabbe kom i gang så sent som i 1994, først som et forskningsfiske, men fra og med 2002 på kommersiell basis. Kongekrabben er en verdifull ressurs, men søkelyset rettes også mot det faktum at krabben er en introdusert art. Fra norsk side ønsker en å forhindre at den sprer seg til nye områder. Forvaltningen av krabben har derfor som et hovedmål å holde bestanden på et lavmål vest for 260  Ø 

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger og har lite fett. Kongekrabbe er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Anvendelse/bruksområde

Omsettes vanligvis kokt, men også rå frossen.
Ferdig kokte kongekrabbeklør regnes av mange for en delikatesse, og kan brukes som tilbehør i varme retter eller som egne kalde retter. Den kan serveres naturell på lignende måte som andre kokte krepsdyr. Rå klør av kongekrabbe kan kokes eller gratineres og tilberedes i ulike retter på lignende måte som hummer eller kreps.

Fangst

Fangsten foregår ved hjelp av spesielle krabbeteiner fra oktober til desember. Kongekrabben kan bli opp til 8 kilo, med en skjoldlengde på 23 centimeter.

Forberedelser

Kjøper du kongekrabbeklør frosne bør disse ligge å tine sakte på kjøkkenbenken. Skallet er mykt nok til at du kan klippe det opp med vanlig saks for så å spise innmaten, gjerne naturell. 

Tilberedning

Klørne til kongekrabben har så godt kjøtt at du gjerne serverer det naturell. Det egner seg også perfekt til å steke, grille og bake med krydder og andre smakstilsetninger.

Mer informasjon

http://www.godfisk.no/Sj%C3%B8matskolen/Fakta-om-fisk-og-skalldyr/Kongekrabbe

Andre råvarer av Skalldyr

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.