Krabbe Skalldyr

Krabbe

Krabbe er en skikkelig kulinarisk godbit. Det smaksrike kjøttet har en søtlig aroma og bærer preg av den friske smaken av hav. Krabbefisket foregår på høsten og vinteren, da har nemlig krabben brukt sommeren på å vokse seg stor, kjøttfull og god på smak. I en stor krabbe er det 150-200 g krabbekjøtt, som vanligvis er nok til én person.

Bilde: Petter Berg

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Krabbe

Beskrivelse

Taskekrabben er den vanligste i Norge. Den lever langs kysten opp til Troms, og er vanligst å finne på dyp ned til 50 m. Hunnkrabben har bredere haleklaff enn hannkrabben, mens hannkrabben har flatere ryggskjold og større klør. Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. For å knuse harde skall, er krabben utrustet med en form for tenner i magesekken.Normalt gyter krabben om høsten etter at den er kjønnsmoden, vanligvis fra femårsalderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen vinteren over, inntil de klekkes på sommeren. 

Næringsinnhold

Krabbekjøttet er svært fettfattig og inneholder rikelig med kalsium og sporstoffet selen. I tillegg er krabbe en og kilde til vitamin B12 og sink.100 g krabbe gir 22,9 g protein, 1,8 g fett og 108 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Krabbekjøttet har en nydelig, litt søtlig smak som balanseres med det salte. Den omsettes levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Kokt krabbe brukes naturell, men den kan også serveres varm i ulike varianter, for eksempel som krabbekaker, krabbesuppe, I kremet saus til pasta, I risotto eller som tilbehør til andre sjømatretter. Prøv en rømmedressing med urter og chili som variant til majonesen når du skal servere naturell krabbe.

Fangst

Når det kommer til krabbe, er det en kjent sak at Hitra-krabben er å foretrekke, og til fiskedisken på MENY er bare det beste godt nok. Taskekrabben finnes langs hele Norskekysten opp til Troms. Krabben trives godt i det rene kalde vannet, med masse tareskog rundt seg. Vi krabbeelskere vet at en krabbe som lever godt, også smaker godt. I tillegg er det jo viktig at det er mye av det som smaker godt. Derfor selger vi kun hele hunnkrabber som har mye kjøtt og rogn i seg. For å komme gjennom nåløyet til MENY-lauget må krabbene ha minst 80% kjøttfylde. Hitrakrabbene er faktisk scannet for å garantere oss den kjøttfylden vi ønsker. Lauget anbefaler Hitrakrabber i høysesongen fra september til oktober, da har krabben brukt sommeren på å vokse seg stor, kjøttfull og god på smak. Kort sagt er det i denne perioden krabben er på sitt aller beste. Krabbekjøttet har en søtlig aroma og bærer preg av den friske smaken av hav.

Innkjøp(mengde)

Én stor krabbe inneholder ca. 150-200 gram kjøtt, og dette er nok til én person.

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader. Oppbevaring en time i romtemperatur nedsetter holdbarheten med et helt døgn!

Tilberedning

Slik renser du krabbe: Fjern først haleklaffen og vri så av klørne og beina. Knekk klørne ved leddene og åpne så krabben slik: Press nedenifra og oppover til huset løsner fra krabbeskjoldet. Fjern gjellene både fra huset og de som sitter i ryggskjoldet. Fjern paven (paven er krabbens magesekk og skal alltid fjernes!). Den sitter sitter som en pose bak øynene. Trykk ned til du hører et lite knepp, da er den løs og kan lett løftes ut og kastes.

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.