Reker Skalldyr

Reker

Denne enkle og smakfulle havets delikatesse med tilbehør er blitt synonymt med sol, sommer og blå himmel, men visste du at reker smaker aller best på vinteren?

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Det er masse smak i skallene, kok dem med litt urter og hvitvin og du har deilig kraft!

Litt om Reker

Beskrivelse

Reker er en kjent og kjær skalldyrtype som er veldig populær her i landet om sommeren. Men ønsker du de store rekene med sprøtt skall bør du faktisk spise dem om vinteren da de er på sitt beste. 

Bakgrunn

Norske reker kan deles i to bestander: reker i Barentshavet og reker i Nordsjøen og Skagerak. Den røde dypvannsreka er den vanligste. Dypvannsreka liker seg best i kaldt vann og kan enkelte år være helt forsvunnet fra rekefelt i sør fordi temperaturen i vannet er blitt for høy. Den parrer seg om høsten og hunnreka bærer rognen under bakkroppen vinteren igjennom.Selv om de fleste forbinder reker med sol og sommer, er det faktisk om vinteren de smaker best. Det kalde vannet gjør kjøttet ekstra fast og smaken frisk. 

Næringsinnhold

Reke er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminer A, E og D.  Reker inneholder svært lite fett.100 g med reker gir 23,3 g protein, 0,8 g fett og 100 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Omsettes kokt med skall ferske eller frosne, pillede frosne eller lettkonservert i lake. Reka brukes naturell, som pålegg på brød eller i ulike kalde og varme retter. 

Fangst

Reketråling foregår hele året, i Skagerrak, langs kysten og i fjordene med mindre fartøy, mens fisket i Barentshavet og ved Svalbard og Grønland mest drives av store trålere.  Rekene er best på vinteren da det kalde vannet gjør rekene fastere i kjøttet og de feter seg opp for å gyte til våren, som gir en søtlig og samtidig salt skalldyrsmak.

Innkjøp(mengde)

Bergen ca. ½ kg reker per person. Husk at det forsvinner mye skall. Husk godt brød, sitron og majones! 

Oppbevaring

Optimalt 0 til minus 1 grader.

Forberedelser

Vi anbefaler sterkt at du tiner rekene langsomt, i kjøleskap i ca. 24 timer. På denne måten bevarer du mest mulig saftig­het og smak i rekene. Etter 6—8 timer kan det være lurt å blande rekene slik at de som ligger midt i esken, blandes med de andre – da tines alt jevnere. Har du dårlig tid, kan små mengder tines på benken i romtemperatur.

Tilberedning

Reker trenger ikke mye varme. Vær derfor forsiktig med å varme opp kokte reker – det må i tilfelle skje raskt for å unngå at rekene blir seige. Legg rekene i woken, gryten eller suppen rett før servering, så holder de seg safrige og møre. Reker kan også med fordel spises kalde, sammen med godt brød, majones og sitron. En klassiker på brygga om sommeren. 

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.