Sjøkreps Skalldyr

Sjøkreps

Der kongereker er "hverdagskreps" er sjøkrepsen forbeholdt spesielle anledninger og eksklusive fiskesupper. Sjøkrepsen kalles ”jomfruhummer”, siden den er så nært i slekt med hummer, og det kjenner du på den søte, milde smaken og det faste, delikate kjøttet.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Sjøkreps

Beskrivelse

Sjøkreps er en kreps i hummerfamilien og kan bli opptil 15 år gammel og 25 cm lang. De lever fra 20 til 800 meters dyp, på bløt bunn der den kan grave seg huler. De nyreformede øynene, som også har gitt sjøkrepsen sitt latinske navn (Nephrops norvegicus), er svært lysømfintlige. Den tilbringer derfor mye tid i hulen. Utenfor er den kun på nattestid eller på dagtid på store dyp der det er lite lys. Sjøkreps gyter om sommeren, og hunnen bærer 1000-5000 egg under halen i om lag 9 måneder før larvene flyter fritt i havet fra 11 til 60 dager. 

Bakgrunn

Den finnes langs kysten fra Marokko i sør til Lofoten i nord, samt rundt Island og Storbritannia.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Sjøkreps er spesielt rik på protein som bygger og vedlikeholder kroppens celler. 

Anvendelse/bruksområde

Sjøkreps kan gjerne serveres på et skalldyrfat sammen med for eksempel reker og kongekrabbe. Kan også grilles. 

Fangst

Sjøkreps lever fra 20 til 800 meters dyp, på bløt bunn der den kan grave seg huler. De fiskes med teiner eller sjøkrepstrål. Noe tas også som bifangst i reketrål. Det er fangst på sjøkreps hele året, men sjøkrepsen er best og mest kjøttfull i januar til mars når vannet er kaldt og førskallskifte.

Innkjøp(mengde)

Beregn 2-4 sjøkreps per person avhengig av størrelse og tilbehør. 

Oppbevaring

Levende sjøkreps er ømfintlige for lys, lagring i luft, trekk og høye temperaturer. Sjøkreps kan lagres i luft dersom temperaturen er lav (7-8 grader) og luftfuktigheten høy. 

Kjøper du sjøkreps i butikk, skal denne oppbevares i kjøleskap. Sjøkreps kan fryses, og bør da tines sakte før den skal tilberedes.

Forberedelser

Pensle gjerne sjøkrepsene med urteolje og dem trekke i 10 minutter før du legger dem på grillen. 

Tilberedning

Sjøkreps kan serveres alene, kokt naturell med sitron og majones, eller gratinert med ost og urter på grillen. Grill da sjøkrepsen ca 1 minutt på hver side. Den kan også serveres som en del av et skalldyrfat sammen med reker, blåskjell, krabbe med mer. 

Mer informasjon

http://www.godfisk.no/Sj%C3%B8matskolen/Fakta-om-fisk-og-skalldyr/Sj%C3%B8kreps

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.