Blåbær Bær

Blåbær

I tillegg til å smake fantastisk rett fra lyngen, i blåbærpai eller som blåbærsyltetøy til pannekaker, er blåbær naturell noe av det sunneste du kan spise, siden de er proppfulle av antioksidanter og C-vitaminer. Forsøk en frisk og annerledes kake til sommerfesten: Blåbær- og limeostekake.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Ta en neve frosne blåbær rett fra fryseren og kjør dem i blender med melk eller yoghurt. Ypperlig, sunn sommersmoothie eller milkshake!

Litt om Blåbær

Beskrivelse

Blåbær er i Norge mest kjent som det viltvoksende bær vi finner i skogen på sensommeren. Dette er et bær med et rødblått fruktkjøtt. Mest omsatt i varehandelen er blåbær dyrket på busker eller såkalt hageblåbær. Sammenlignet med skogsblåbær er hageblåbærene større, søtere og med en mildere aroma. Blåfargen er begrenset til skinnet, så man blir ikke så blå på tunga av å spise hageblåbær

Næringsinnhold

Blåbær ligger på ti-på-topp-listen over de mest antioksidantrike matvarene vi har (målt i forhold til en normal porsjon). Blåbær er en kilde til vitamin C, men inneholder desto mer av andre antioksidanter. I tillegg inneholder bærene mindre mengder vitaminer og mineraler.

Anvendelse/bruksområde

Blåbær spises friske som mellommåltid eller som dessert sammen med melk og sukker. Blåbær kan også brukes til fruktsalater, blåbærpai og i frokostblandinger. Det er gammel tradisjon i Norge å lage saft og syltetøy av skogsblåbær. Blåbærsaft er nydelig som drikke og blåbærsyltetøy er ofte en favoritt på pannekaker og vafler. Kan også fryses.

Fangst

Blåbær er tilgjengelige hele året, men de er på sitt beste fra sensommer til tidlig høst. Blåbær skal være faste og glatte i skinnet og fargen dyp blålilla. Bærene skal ha litt hvit ”frost” på skallet. Hageblåbærene er større enn de viltvoksende og har lyst fruktkjøtt. 

Oppbevaring

Ved lagring ned mot 0 °C kan blåbær oppbevares i 8 – 12 dager. Ved høyere temperatur blir holdbarheten ganske kort.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.