Jordbær Bær

Jordbær

Helt siden romertiden har jordbær fristet oss, og fremdeles er sommeren utenkelig uten. Hos Meny får du jordbær rett fra åkeren. Spis dem nyplukket rett fra kurven, eller med melk, fløte, rømme, bruk som kakepynt, i fruktsalat eller til iskrem.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Ta en neve frosne jordbær rett fra fryseren og kjør dem i blender med melk eller yoghurt. Ypperlig, sunn sommersmoothie eller milkshake!

Litt om Jordbær

Beskrivelse

Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.

Bakgrunn

Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte på begynnelsen av 1800-tallet. En krysning av de beste jordbærplantene fra Nord- og Sør-Amerika med de beste europeiske artene førte til de store, sterktduftende og saftige jordbærene slik vi kjenner dem i dag. En videreutvikling av planten har ført til tusenvis av forskjellige jordbærvarianter for å tilfredsstille ulike klimatiske forhold i dyrkerlandet, smaksegenskaper, størrelse og holdbarhet. 

Næringsinnhold

Jordbær er en utmerket kilde til vitamin C og andre antioksidanter. Når vi sammenligner matvarer (per normalporsjon), er jordbær den tredje mest antioksidantrike maten vi kan spise. Bærene gir også et tilskudd av folat.

Anvendelse/bruksområde

Jordbær spises naturell. Godt sammen med melk, fløte, rømme og kanskje litt sukker. Jordbær har mange bruksområder og kan brukes som kakepynt, kakefyll, i fruktsalat, i milkshake, til iskrem eller til sylting. Jordbær kan fryses. 

Fangst

Jordbær av god kvalitet skal være faste og tørre å ta på, fargen skal være nokså jevn med toner fra lyserød til mørkerød. Den grønne hamsen bør sitte på, for med en gang den fjernes, reduseres raskt bærenes kvalitet.

Oppbevaring

Jordbær har meget kort holdbarhet og må oppbevares kaldt på 1 – 4 °C. Holdbarheten kan variere noe avhengig av den enkelte sort. Jordbær er ømtålige for all slags behandling og blir fort bløte.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.