Rips Bær

Rips

Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Rips

Beskrivelse

Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har. Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting. 

Bakgrunn

 Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon

Næringsinnhold

Rips er en god kilde til vitamin C og andre antioksidanter. Bærene er også en kilde til kostfiber.

Anvendelse/bruksområde

Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Rips kan fryses

Fangst

Rips er tilgjengelig i butikken stort sett hele året. Bærene skal være røde, tørre og glatte. De skal henge fast på stilken.

Oppbevaring

Rips oppbevares i kjøleskap ved 2- 4 ºC. Holdbarheten er begrenset

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.