Solbær Bær

Solbær

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Solbær

Beskrivelse

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting. 

Næringsinnhold

Solbær er en god kilde til vitamin C og andre antioksidanter. Sammenlignet med rips inneholder solbær 6 ganger så mye vitamin C. Bærene er også en kilde til kostfiber.

Helseeffekt

Antioksidanter beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Disse dannes ved normalt liv og aktivitet, men også ved stress, røyk, forurensing og solbestråling. En tommerfingerregel sier at jo mørkere farge frukten/grønnsakene/bærene har, desto mer antioksidanter inneholder den. Den svarte fargen på solbærene forteller oss at her er det mye antioksidanter. Solbær er beslektet med risp, men på grunn av den mørke fargen er de en enda bedre kilde til antioksidanter. Antioksidanter kan forebygge kreft og hjertesykdom ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff. Vitamin C fungerer også som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Kostfiber fremmer god fordøyelse og en sunn tarm.

Anvendelse/bruksområde

Solbær kan spises naturell til dessert med sukker, til is eller med melk. Solbær kan brukes til syltetøy, saft og gelé. Solbær er også god i pai sammen med andre bær. Solbær er fin å lage vin og likør av og kan også fryses. 

Fangst

Den norske sesongen er fra juli til august. Bærene skal være fullmodne og ikke fuktige. De skal være mørke i fargen og med blankt skall.

Oppbevaring

Solbær oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC. Holdbarheten er begrenset.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.