Stikkelsbær Bær

Stikkelsbær

Stikkelsbær er i slekt med rips og solbær, men mye større og henger ikke i klaser.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Stikkelsbær

Beskrivelse

Stikkelsbær er i slekt med rips og solbær, men mye større og henger ikke i klaser. De kommer opprinnelig fra Kaukasus og det vestlige Afrika, og man begynte med å dyrke dem frem i Norden fra 1600-tallet. Stikkelsbær kan variere noe i utseende. Fasongen kan være rund, men også noe avlang og skallet varierer fra nesten glatt til håret. Stikkelsbær finnes både som grønne, gule, røde og purpurfarget og smaken er søt og litt syrlig. Bær som skal brukes til syltetøy og gelé bør være høstet umodne, mens bær som skal brukes til dessert eller fryses bør være mer modne. Stikkelsbær finnes i mange villahager, men det er liten kommersiell produksjon i Norge. 

Næringsinnhold

Stikkelsbær er rik på vitamin C og en kilde til vitamin B6, kostfiber og antioksidanter

Helseeffekt

Vitamin C fungerer som en antioksidant og beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Stikkelsbær innholder også andre antioksidanter og sammen med vitamin C kan dette forebygge kreft og hjertesykdom ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff. Vitamin B6 er viktig for omsetningen av protein i kroppen og er nødvendig for å frigjøre sukker fra leveren når det er lenge siden vi har spist. Kostfiber fremmer god fordøyelse og en sunn tarm.

Anvendelse/bruksområde

Stikkelsbær spises naturell. Stikkelsbær er velegnet til å lage gelé, til saft og til sylting. Kan også brukes i paier og kaker. Deilig som garnityr til kjøtt og fiskeretter. Stikkelsbær kan fryses.

Fangst

Stikkelsbær fås i butikken fra juli til august. Se etter bær som er tørre og saftige. Bærene skal være jevne og hele.

Oppbevaring

Stikkelsbær oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC. Holdbarheten er begrenset.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.