Tranebær Bær

Tranebær

Tranebær som omsettes i varehandelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær, og kalles også for amerikanske tyttebær eller cranberries.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Tranebær

Beskrivelse

Tranebær som omsettes i varehandelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær, og kalles også for amerikanske tyttebær eller cranberries. . Fasongen er rund eller oval og fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød. Fruktkjøttet er hvitrosa og smaken er frisk og syrlig og minner om tyttebær. Bruksområdene er de samme som for tyttebær.

Bakgrunn

Det finnes også viltvoksende tranebær i Norge, men de amerikanske bærene som omtales her har en søtere og mer delikat smak enn de nordiske. Bærene som blir importert fra Amerika og Canada er større enn tyttebær og kan bli opp til 2 cm i diameter

Næringsinnhold

Tranebær er en kilde til vitamin C, kostfiber og antioksidanter av typen polyfenoler.

Helseeffekt

Tranebær er best kjent for å forebygge urinveisinfeksjoner. Denne egenskapen skyldes at tranebær inneholder polyfenoler, aktive plantestoffer som forhindrer at bakteriene fester seg på innsiden av urinblæren. Tranebær ser ut til å ha den samme effekten ved magesår og kan forhindre at bakterien Helicobacter pylori fester seg i magesekken. Nyere undersøkelser viser at tranebær også kan ha en kreftforebyggende effekt. Vitamin C fungerer som en antioksidant og beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Kostfiber fremmer god fordøyelse og en sunn tarm

Anvendelse/bruksområde

Tranebær spises ikke naturell da den har en hard konsistens og syrlig smak. Tranebær har omtrent samme bruksområde som tyttebær, og kan kokes og brukes i paier eller sorbeter. Av tranebær lages syltetøy, gele, chutney og saus. Syltetøyet er nydelig til kalkun. Tranebær kan også brukes i patéer, i brød og i muffins. Tranebær egner seg godt til frysing og etter tining ser de like gode ut som om de var nyhøstet. 

Fangst

Bær av god kvalitet skal være faste og dyprøde.

Oppbevaring

Tranebær oppbevares best i kjøleskap. De har meget lang holdbarhet og er en av de mest lagringsdyktige bærsortene som finnes.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.