Tyttebær Bær

Tyttebær

Tyttebær har en besk og bitter smak fra naturens side, men når de er foredlet er de uerstattelige. Det er nærmest utenkelig å se for seg en vilt- og kjøttrett uten tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær, og de er som skapt for å fryses.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Kjøp tyttebær når de i sesong, sylt dem eller rør dem og frys ned, så har du alltid nyrørte tyttebær tilgjengelig.

Litt om Tyttebær

Beskrivelse

Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge. Økonomisk sett er tyttebær det viktigste viltvoksende bær og i den norske sesongen plukkes det både til privat konsum og kommersiell omsetning. Tyttebær har en noe syrlig og besk smak som skyldes innholdet av benzoesyre. Denne syren gjør også at tyttebærene har en lengre holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebærplanten er meget dekorativ og kan brukes i dekorasjoner. 

Næringsinnhold

Tyttebær er en kilde til vitamin E, kostfiber og antioksidanter (fytokjemikalier). I tyttebær finner vi mye av naturens eget konserveringsmiddel, benzosyre.

Helseeffekt

Tyttebær er fast følge til både vilt og kjøttkaker. Tyttebæret er svært rik på antioksidanter og et sunt tilbehør til maten. En av antioksiantene i tyttebær er vitamin E, men tyttebær er proppfull av andre antioksidanter også. Derfor finner vi det lille bæret høyt oppe på antioksidantlistene. Vitamin E er en fettløselig antioksidant som er en viktig del av cellemembranene. Her sørger det for å holde fettet mykt og fleksibelt ved å forhindre at fettet harskner. Vitamin E er også nødvendig for immunforsvaret, og det kalles for foryngelses- og fruktbarhetsvitaminet. Antioksidanter generelt forebygger kreft og hjerte- og karsykdommer. Benzosyre gjør at tyttebærene holder seg svært lenge, og motstår mugg. Dette konserveringsmiddelet brukes dessuten i næringsmiddelindustrien for å øke holdbarheten på maten. Kostfiber fremmer god fordøyelse og en sunn tarm.

Anvendelse/bruksområde

Tyttebær har en relativt besk smak og spises ikke naturell. Tyttebær brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse i vårt kjøkken og er nydelig til kjøttretter og vilt. Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter. Trollkrem er en nydelig dessert som lages av tyttebær, sukker og eggehvite. Tyttebær egner seg godt til frysing. 

Fangst

Tyttebær får du i butikken fra august til oktober. Se etter bær som er helt røde, tørre, glatte og pene i skallet.

Oppbevaring

Tyttebær oppbevares best i kjøleskap. De har meget lang holdbarhet og er en av de mest lagringsdyktige bærsortene som finnes

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.