Brokkoli og blomkål = livreddere

Brokkoli og blomkål = livreddere
Spiser du brokkoli og blomkål regelmessig, reduserer du risikoen for å få prostata kreft betraktelig, viser ny studie.

De amerikanske og kanadiske forskerne har også funnet ut at brokkoli og blomkål beskytter mye bedre mot sykdommen enn det andre grønnsaker gjør, skriver Journal of the National Cancer Institute.


52 prosent redusert risiko
1300 menn var med i undersøkelsen, som ble ledet av en gruppe forskere fra US National Cancer Institute og Cancer Care Ontario.

Forskerne fant ut at når menn spiste en regelmessig porsjon med mørkegrønne, korsblomstrede grønnsaker - og da spesielt brokkoli og blomkål - ble risikoen for aggressiv prostatakreft kraftig redusert.

Ifølge forskerne gir en ukentlig porsjon med blomkål 52 prosent redusert risiko, mens samme inntaket av brokkoli fører til 45 prosent mindre sjanse for krefttypen. 

Variert er best
- Hvis funnet vårt stemmer, kan et regelmessig inntak av disse grønnsakene bidra til å forebygge sykdommen hos mange menn, sier forskningsleder Victoria Kirsch ifølge BBC . Kirsch påpeker også at menn som spiser grønnsakene regelmessig vil ha en generelt bedre helse.

Ifølge Christ Hiley, forsker ved The Porstate Cancer Charity i England, har eksperter lenge trodd at brokkoli og blomkål har hatt en kreft-forebyggende effekt.

Likevel er det å spise variert den beste måten å redusere risikoen for kreft, mener flertallet av ekspertene. Og et variert kosthold bør inkludere minst fem porsjoner med frukt og grønt om dagen.

www.frukt.no