Grove grønnsaker og fiber

Grove grønnsaker og fiber
Det er ikke bare kornprodukter som gir oss fiber. Grove grønnsaker inneholder mye kostfiber som er bra for fordøyelsen vår.

I motsetning til det meste av maten vi spiser, blir kostfiber ikke fordøyet i magen. De fortsetter til tykktarmen og hjelper med å gjøre fordøyelsen mer effektiv. Det betyr at man korter ned på tiden maten passerer gjennom tarmene, og på den måten forebygger man blant annet forstoppelse og ofte også tykktarmbetennelser.

Kostfiber gir i tillegg en større metthetsfølelse i lengre tid etter at man har spist enn det meste av annen mat. Man spiser med andre ord mindre pga. at man er lengre mett.

Mer fiber i grove grønnsaker

Som regel krever de grove grønnsakene mer tilberedningstid på kjøkkenet enn frukt og fine grønnsaker fordi de ofte skal dampes eller kokes. Men det er verd det!

De fleste grove grønnsaker kan også med fordel rives til råkost. Prøv deg frem for å finne den blandingen du liker best.

Med grove grønnsaker mener vi:

  • Rotgrønnsaker som f.eks. gulrot, kålrot, sellerirot, persillerot, jordskokk, rødbeter, pastinakk, m.fl.
  • Løk og spinat

  • Kålgrønnsaker som f.eks. hodekål, knutekål, grønnkål, rosenkål, savoykål, m.fl.


  • Belgfrukter: bønner og erter i alle varianter.

Kilde: www.frukt.no