Innfør suppedagen

Vi slår et slag for å innføre "suppetorsdag". Hjemmelaget suppe krever ikke mange ingredienser, tar liten tid å lage (bare kutt, kok og mos!), er billig (spesielt hvis du lager det av grønnsaksrester etter middager tidligere i uken) og smaker kjempegodt

Suppe er enkelt å lage fra bunnen av og tar gjerne ikke mer enn 15-30 minutter å lage. Suppe passer å spise hele året, men smaker spesielt godt når det begynner å bli kaldere i været. På høsten er også mange av de norske rotgrønnsakene, som pastinakk, jordskokk og sellerirot, i sesong og man kan leke seg med mange forskjellige smaker.

Se video om hvordan du lager tomatsuppe ovenfor

Suppetorsdag
Vi innfører begrepet "suppetorsdag" for å inspirere folk til å bruke restene man ofte får i slutten av uken til å lage deilig suppe. I tillegg til å være en fin måte å utnytte restemat på, egner suppe seg godt til å lage i store porsjoner og fryse ned til dager hvor man har dårligere tid.

Bare kutt, kok og mos
Suppe kan tilberedes veldig lettvint og raskt eller du kan bruke litt mer tid og få en ordentlig gourmet-rett. Den aller letteste måten å lage suppe på er å kutte grønnsaker i grove biter, koke de møre i buljong og deretter servere. Hvis du ønsker å gjøre litt mer ut av det kan du bruke en stavmikser til å mose suppen med (en foodprosessor eller en kjøkkenmaskin kan også gjøre nytten) og deretter tilsette litt fløte eller rømme. Uansett hvilken metode du bruker tar de fleste supper under 30 minutter å lage.

Det er mange grønnsaker som egner seg; i tillegg til tidligere nevnte pastinakk, jordskokk og sellerirot kan du prøve rødbeter, gulrøtter, brokkoli, blomkål, sellerirot, purre, poteter og løk.

Du kan også tilsette kjøttbiter av lam, svin, storfe og kylling eller reker, pølser og fisk. Her er det bare å bruke fantasien.

Ulike supper
Consommé, Bisque, Velouté.
Kjært barn har mange navn. Det samme kan sies om supper. Og om navnene er mange, finnes det enda flere måter å lage suppe på.

Hovedsakelig er supper kokt på kraft eller buljong som basis. Suppene kan spises til frokost, lunsj, middag eller kvelds. De kan være forrett eller hovedrett. Varme supper passer best på kalde dager. Og kalde supper smaker best på varme dager. Suppene kan varieres med sesongene. Som for eksempel aspargessuppe på sommeren og lammesuppe på høsten.

Over hele verden finnes berømte, nasjonale supper. Russisk rødbetsuppe, italiensk minestrone, fransk løksuppe og fiskesuppen bouillabaisse. Indisk karrisuppe, spansk gazpacho og svensk ertesuppe, bare for å ha nevnt noen.

Consommé
En klar suppe, med buljong som hovedingrediens.

Bisque
En kremet suppe, laget av purée av enten sjømat, grønnsaker eller kjøtt. Deretter tilsatt fløte og tyknet med bechamelsaus.

Velouté
Også en klar suppe, en raffinert versjon av buljongen. Ofte tyknet med egg, smør eller fløte.  

Prøv våre deilige supper

Kilde: www.matprat.no og www.frukt.no