Mindre matbudsjett med bedre oppbevaring

Mindre matbudsjett med bedre oppbevaring
Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig holder de seg friske og fine lenger, og du slipper å kaste råtten mat. Noen råvarer trives best i gode lysforhold og romtemperatur, mens andre trenger å kjøles ned ved lagring. Her får du noen enkle tips til hva du skal oppbevare hvor.

Hvilken temperatur er best for oppbevaring?

Lav temperatur gjør slik at livsfunksjonene i frukt og grønt blir nedsatt. Dermed forlenges også oppbevaringstiden.

Våre vanligste fruktslag blir saftige og gode under modning. Frukt som er umoden når den høsten bør derfor lagres i romtemperatur. Eksempler her er banan, epler og pærer.

Men noen fruktslag tåler ikke for kald lagring, her finner vi blant annet melon, banan, papaya og avokado.

Steinfrukt og bær derimot, trives best i kjøleskapet. De er nesten helt modne når de høstes og trenger derfor ikke romtemperatur for å modnes videre. Det samme gjelder de fleste grønnsaker – siden de ikke skal gjennom en modningsprosess skal de holdes kjølig.  Dette inkluder ikke tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.


Er luftfuktigheten viktig?

Mesteparten av frukt og grønt tåler dårlig tørr luft. Unntaket er løkvekster som er tilpasset overvintring under tørre forhold.

Ulike røtter derimot, og flere bladgrønnsaker, kan skades hvis de blir utsatt for tørr luft. Derfor bør de oppbevares  i god forpakning som holder på fuktigheten. 

Hva med lyset -  kan det påvirke frukt og grønt?

Frukt og grønnsaker bør helst unngå unødig lys. Noen kan faktisk få dårlig smak eller skjemmende farge – dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges og sikori.

Kan alt av frukt og grønt oppbevares sammen?

Frukt som er i en modningsprosess bør helst ikke oppbevares med andre frukt og grønnsaker. Dette gjelder blant annet tomat og eple. Umoden og umoden frukt bør heller ikke oppbevares sammen. Men noen ganger kan du dra fordel av at moden frukt kan påvirke andre råvarer, for eksempel hvis du trenger å modne avokadoen fortere. Da er et lurt tips å legge avokadoen sammen med et eple i en plastpose. Etylengass fra eplet vil fremkynde modningsprosessen!

Bør oppbevares i romtemperatur:

  • Epler
  • Pærer
  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avokado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Fersk ingefær
  • Aubergine
  • Squash

Bør oppbevares i kjøleskapet:

  • Steinfrukter
  • Bær
  • De aller fleste grønnsaker