Syltede grønnsaker på glass

Det er enkelt og det passer til det meste

Slik lager du den populære retten Kimchi - se video ovenfor

Å sylte grønnsaker er en enkel måte å gi dem lenger levetid på. I tillegg er det godt, det passer til både kjøtt og fisk og på fine glass kan du gi det i gave til dem som har alt. 

Som utgangspunkt kan du bruke 1–2–3 regelen. Det vil si 1 del eddik 7 %, 2 deler sukker og 3 deler vann. Hvor mye lake du trenger avhenger av hvor mye du skal sylte.Laken kan justeres og krydres etter eget ønske. For en sterkere (og syrligere) lake kan du gå ned på vannmengden eller bruke en syrligere eddik. Ønsker du den søtere tilsetter du mer sukker.

Kok opp eddik, sukker og vann. Tilsett eventuelle krydder du ønsker å bruke, og la laken småkoke til alt sukkeret er oppløst.

For hurtigsylting kan du skjære grønnsakene i tynne skiver eller veldig små buketter. Legg grønnsakene over på rene glass. Hell over kokende varm lake og sett på tett lokk. La grønnsakene stå i romtemperatur til de er avkjølt. Oppbevares kjølig.

Litt større biter som gulrøtter i staver og delte reddiker kan du forvelle før sylting. Rens og del grønnsakene i jevne biter. Kok grønnsakene knapt møre i godt saltet vann. Løft grønnsakene opp av det kokende vannet og legg dem rett over i iskaldt vann. Fyll grønnsakene over på rene glass og hell over avkjølt syltelake. Sett på tette lokk og oppbevar glassene kjølig.

Tips til kombinasjoner: 

  • Blomkål med vanilje og chili
  • Reddiker med dill
  • Gulrøtter med korianderfrø og stjerneanis