Tomaten - allsidig og supersunn

Tomaten er den grønnsaken det blir dyrket mest av i hele verden. Herlig er det da å vite at den også er supersunn.

Se video ovenfor om hvordan du lager hjemmelaget Ketchup

Tomaten kommer opprinnelig fra Andesfjellene allerede 500 år før Kristus, men ble ikke vanlig i Nord-Europa før etter første verdenskrig.  

Utvalget av tomatsorter er ganske imponerende. Det finnes både røde, gule, svarte, stripete og grønne. Tomater varierer også i størrelse fra de aller minste som gjerne kalles druetomater, søte som druer til å ”momse” som de er, små, delikate cherrytomater til store, kjøttfulle bifftomater. 

PLOMMETOMATER

er italienernes favoritt, særlig fordi den er spesielt god i tomatsausen som italiensk mat er fristende full av. Plommetomaten er avlang og har tykke vegger som gir mye smakfullt kjøtt.

CHERRYTOMATER

er veldig søte og gode – noe av det beste «godteriet» både små og store kan få i seg. De finnes i røde, oransje, gule og nesten sorte varianter, og er egnet som snacks eller i salater.

MINIPLOMMETOMATER

finner du i flere farger; gul og oransje i tillegg til rød. Den er veldig god å bake i ovnen sammen med urter og olivenolje, egner seg som tilbehør til kjøtt og fisk og er så søt og mild i smaken at barn gjerne spiser den som snacks.

TIGERTOMATER

blir også ofte kalt Tigerella,og er en tomatsort som har oransje striper på rød bunn. Den har en meget god og frisk tomatsmak, og brukes på samme måte som andre tomater.

KLASETOMATER

er utviklet for mer smak og aroma. De høstes og selges på kvist. Smaken er meget god og aromatisk. Brukes som vanlige tomater.

RAF

er spanjolenesstore favoritt – den mest smakfulle av alle i følge dem. Den dyrkes i Almeria i Sør-Spania og er relativt stor og kjøttfull med mange kammere. Sesong fra november til april og er bare å få i butikken i denne perioden. Rødgrønn i fargen når den er moden.

DULCITA

betyr rett og slett «kjempesøt».Og når den også kalles «honningtomat» sier det mye om sødmen i denne tomattypen.

Tomaten er svært næringsrik, inneholder både viktige antistoffer, vitaminene A og C og gir minimalt med energi.

. Fargestoffet lykopen, som gjør tomaten intens rød, er en kraftig antioksidant. 

Tomater skal ikke oppbevares i kjøleskapet; den får bedre smak og aroma når den får ligge i romtemperatur.

Tips:

  • En superenkel salat er å legge tomatskiver pent på en tallerken og dryss over hakket frisk basilikum

  • Tomater til sauser og supper skrelles enklere etter et kort bad i kokende vann.

  • Bruschetta: Grovhakket modne tomater, hvitløk, olje, fersk basilikum, salt og nykvernet pepper på baguetteskiver. Nydelig forrett eller snacks

  • Fylt tomat...du kan bruke kremost, normannaost, reven løk, yoghurt, gressløk, salt og pepper. Inn i ovnen...nam

  • Bakte halve tomater er deilig. Dryss over finhakkede krydderurter, pepper og litt reven ost

  • Har du prøvd tomatskiver med hakket basilikum og løk? Hell over litt olivenolje og balsamicoeddik. Nam

  • Den deilige tomatsmaken forsterkes ytterligere med et lite dryss av sukker, salt eller pepper

 

Kilde: frukt.no